Ārpus Rīgas

Rēzeknes tehnikums realizē miljoniem vērtus projektus infrastruktūras sakārtošanai

Ārpus Rīgas

Daugavpils ugunsdzēsējiem depo jāpielāgo gabarītos lielākajām jaunajām automašīnām

Kurzemes lauksaimnieks Putra: Miežu raža necerēti laba

Kurzemes lauksaimnieks Putra: Miežu raža necerēti laba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā sākusies labības pļauja. Viens no lielākajiem lauksaimniekiem Kurzemes pusē Ēriks Putra spriež, ka šogad kopumā raža padevusies pat necerēti laba, par to liecina tikko nopļautie ziemas kviešu lauki. Ņemot vērā laika apstākļus un salīdzinoši vēso vasaru, kopumā labības pļauja iekavējusies par vienu nedēļu. Labības audzētājus tagad drīzāk nomācot kāda cita problēma – laukos parādījušās vējauzas.

Durbes pusē uz labības laukiem kopā ar kombainiem devušies arī baltie stārķi, kuri cenšas tur atrast ko ēdamu. Zemnieku saimniecības „Pīlādži” īpašnieks Ēriks Putra kopā ar saviem dēliem apsaimnieko gandrīz divus tūkstošus hektāru. Pļauja sākusies ziemas miežu laukos:

„Negaidām vairāk neko. Mitrums ir 19%, tas mūs apmierina.

Raža ir neiedomājami laba. Miežiem pat 8 tonnas no hektāra, priekš mūsu laukiem tas ir ļoti labi. 300 hektāri ziemas miežu ir gatavi, rapsis vēl nav, kvieši vēl nav gatavi.

Par Eiropas naudām atnāca vēl viens kombains, tagad mums ir trīs lieljaudas kombaini, bet viss ir atkarīgs no laika apstākļiem.”

Tagad darbos palīdzot arī dēli, priecājas Ēriks Putra, tāpēc pats varot darīt vieglākus darbus. Gandrīz visu labību zemnieks ved uz Liepājas ostu un graudus eksportē. Viņa gadījumā - dzīvojot Durbē - šāds ceļš ir visizdevīgākais. Pļaujas darbos iesaistās arī Ērika dēls Jānis, kurš ikdienā nodarbojas ar ziedu audzēšanu:

„Nogādāju nopļauto uz kalti, un tad vēl viss jāaizved uz ostu. Nu jau tā strādāju kādus piecus gadus. Vakarā jābrauc puķes vēl apliet, tā tas laiks paiet.”

Lai arī raža laba un darbi sokas, pēdējos gados zemniekiem raizes sagādājot vējauzas parādīšanās,

turpina pieredzējušais lauksaimnieks Ēriks Putra:

„Var redzēt, kā vējā šūpojas, visa Latvija jau ar to tagad cīnās. Es dabūju to vējauzu, ievedot sēklu. Neticēju, kādā progresijā izplatījās. Tagad dārgi un ilgi jācīnās. Tā ir mūsu nelaime. Līdz šim tādas problēmas nebija. Laikam sēklas saglabājās simtiem gadu.”

Kāda būs raža pārējos laukos, pagaidām esot pāragri spriest, taču kopumā vismaz pagaidām sūdzēties neesot pamata, saka Ēriks Putra, secinot, ka ''būs pagājušā gada līmenī, ja ne labāk.”

Šobrīd viss atkarīgs no laika apstākļiem. Kvieši zemnieku saimniecībā „Pīlādži” iesēti 900 hektāru platībā. Lai to visu nopļautu, lauksaimnieks spriež, ka jābūt sausām un saulainām vismaz astoņām dienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti