Kurzemes biznesa inkubatorā «aug» rotaļlietas un spēles aplikācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Četru gadu laikā Latvijas biznesa inkubatoros radītas vairāk nekā pusotrs tūkstotis darba vietu. Eksporta apjomi sasnieguši jau gandrīz 20 miljonus latu. Aktīvi šajā lauciņā strādā kurzemnieki - gan Ventspils Augsto tehnoloģiju parks Ziemeļkurzemē ar filiāli Talsos un Ventspilī, gan Kurzemes biznesa inkubators, kas aptver Kuldīgas, Saldus un Liepājas reģionu.

Liepājnieku izveidotajam zīmolam ir neparasts nosaukums „bookoodee", kas savukārt radies no bērna mēģinājumiem atkārtot vārdu burunduks. Burundukam līdzinājusies viena no pašu bērnam uzšūtajām rotaļlietām. No ģimenes vides arī izaugusi biznesa ideja un uzņēmums SIA „From Heart, piedāvājot, pagaidām Latvijas tirgum, vēlāk arī eksportam, pašu rokām darinātas, no auduma šūtas rotaļlietas bērniem.

Kurzemes biznesa inkubatora direktors Ingus Palapis uzsver, ka runas par inovācijām ne vienmēr nozīmē radīt ko absolūti nebijušu un neredzētu, bet tas vairāk saistīts ar cilvēku radošumu, savu redzējumu un prasmi idejas īstenot līdz galam.

Vēl viens uzmanības vērts uzņēmums ir SIA „Fantasyposh Latvia", kas nodarbojas ar spēļu radīšanu interneta videi.

Liepājnieki Kārlis Ozols un Igors Meņko, kuri abi saistīti ar sportu, studiju laikā Skotijā dzīvojuši kopā un atgriezušies Latvijā jau ar biznesa ideju. Viņi izveidojuši futbola aplikāciju/spēli, kas pieejama sociālajā tīklā „Facebook". Kārlis un Igors uzsver, ka tā nebūs masu spēle, kā, piemēram, bumbiņu dauzīšana, tā ir nišas spēle konkrētai auditorijai.

Kopš Kurzemes biznesa inkubatora izveidošanas, četru gadu laikā Kuldīgā, Saldū un Liepājā radītas vairāk nekā pusotrs simts darba vietu. Ingus Palapis spriež, ka daudziem šis skaitlis var šķist mazs, taču tā tas nav. Šīm darba vietām ir pievienotā vērtība, Latvijā tā atgriezušies pasaules elpu sajutušie, jauni un darboties griboši cilvēki, bet krīzes laikā radušās jaunas biznesa idejas.

„Mēs redzam, kas notiek, kad ne visai labi veicas lieliem uzņēmumiem. Tā var būt liela bēda visai pilsētai un valstij kopumā, bet šie mazie uzņēmumi dod savu atsvaru un ir
svara kausu otrā pusē, kā arī spēlē nopietnu lielu lomu gan valsts, gan pilsētas ekonomikā, gan sabiedrībā. Mēs paši ļoti ticam biznesa inkubatoru idejai, lai cilvēki saprot, ka mēs paši varam darīt lielas lietas mūsu mazajā valstī," stāsta Palapis.

Aptuveni 10 – 15 % no uzsāktajiem projektiem līdz galam neīstenojas. Ingus Palapis uzsver, ka Latvijā cilvēkiem ir jāmācās saprast, ka arī neveiksme ir dzīves skola, bet iegūtā pieredze ir izmantojama citā idejā.

Kopumā Latvijā darbojas 10 inkubatori. Četru gadu laikā to paspārnē radītas 1514 darba vietas. No darbības uzsākšanas brīža šo 958 komersantu apgrozījums pārsniedzis jau 86 miljonus latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti