Dienas ziņas

Viļakas novadā attīsta kulināro tūrismu

Dienas ziņas

Hakatonā meklē risinājumus vides problēmām

Maisiņu liegums nebiedē

Kurzemē veikalniekus un pircējus bezmaksas maisiņu aizliegums nebiedē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Veikalā bez maksas nedot pat plānos plastmasas maisiņus – par šādām likuma izmaiņām šonedēļ vienojās Saeimā. Galu galā – plastmasas maisiņi bieži vien nonāk vidē, piemēram, jūrā, un nodara postu dabai. Bet kā gaidāmās izmaiņas vērtē veikalnieki un pircēji? 

Latvijā radītais sadzīves atkritumu daudzums pēdējo astoņu gada laikā pieaudzis  vidēji par 1 līdz 3% gadā. Dienā valstī radītais vidējais apjoms pēdējā gadā bija 5,2 tonnas. Lai šo apjomu mazinātu, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, ka ar nākamā gada 1. janvāri tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņus patērētājiem vairs neizsniegs bez maksas.

"Galvenais būtu saprast tā likuma mērķi, tas ir - samazināt maisiņu nonākšanu vispār pie iedzīvotājiem un pēc tam lai šī ķēdīte rastos. Mazāk mēs izmantojam, tātad mazāk nonāk sadzīves atkritumos," stāsta Inese Mičule, Ventspils Labiekārtošanas kombināta pārstāve.

Starp radītajiem sadzīves atkritumiem Ventspilī 9% ieņem tieši mīkstā plastmasa, torstarp arī maisiņi. Likums paredz, ka turpmāk cilvēki aizvien vairāk aizdomāsies par dabai draudzīgāku materiālu izmantošanu. Bet Iepakojuma likumā  ir savi ierobežojumi, līdz ar to tirdzniecības nozarē tas būtiskas izmaiņas neieviesīs.  

"Pircējus dara bažīgus, vai būs jāmaksā pa maisiņiem, kas stāv pie augļiem un dārzeņiem. Likums paredz to, ka izņēmums ir ļoti vieglās plastmasas maisiņi, kuri nepārsniedz 15 mikronus, un tie ir šie maisiņi, kas atrodas pie augļiem un dārzeņiem. Arī turpmāk tie pircējiem būs bez maksas, kur iespējams likt gan augļus, gan kartupeļus," norāda Liene Vīgante, AS “Diāna” mārketinga nodaļas vadītāja.

Plastmasas maisiņu izejvielas iegūst no naftas produktiem, kas ir neatjaunojams dabas resurs. Ir pircēji, kuri izvēlas dabai draudzīgu materiālu iepakojumus, turklāt  lieto to vairākkārtīgi. Bet netrūkst tādu, kuri vēl aizvien turpina iegādāties plastmasas  izstrādājumus.

"Lielāko daļu pērk uz vietas, bet ir viena sieviete, kas  vienmēr nāk ar savu maisiņu," stāsta AS “Diāna” kasiere Rudīte.

"Viņi maksā naudu. Un daudzreiz ir tā, ka aiziet līdz durvīm un viņš jau ir saplīsis, kad kaut ko asāku ieliek iekšā," saka ventspilniece Tabita. 

"Bet kur pēc tam tos maisiņus likt? Musorā arī taču nevar. Lai būtu daba tīra, lai nav jāvāc," pārdomās dalās ventspilniece Daina. 

Vides speciālisti atzīst, ka polietilēna maisiņi ne tikai bojā vizuālo skatu pilsētu ielās, bet ietekmē vidi un tajā esošo dzīvību, ik gadu nogalinot daudz putnu un jūras dzīvnieku.  Tāpēc svarīgi plastmasu nogādāt sadzīves atkritumu konteinerā, un tālāk iespējams veidot kurināmo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti