Dienas ziņas

9. februāris – Silto džemperu diena

Dienas ziņas

Ja Covid-19 vakcīna obligāta, aicina skaidrot, kāpēc

Plāno būvēt augstākos vēja ģeneratorus Latvijā

Kurzemē plāno būvēt augstākos vēja ģeneratorus Latvijā; iedzīvotāji iebilst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kurzemē dabas apstākļi ir pateicīgi vēja parkiem, tāpēc šajā reģionā iesniegts visvairāk pieprasījumu atjaunojamās enerģijas biznesa idejām. Iedzīvotāji gan vēlas plašākas diskusijas, un Ventspils novadā vāc parakstus pret iecerētajām augstākajām vēja turbīnām Latvijā.

ĪSUMĀ:

  • Ventspils novadā plāno būvēt augstākās vēja turbīnas Latvijā – līdz 240 m.
  • Līdz šim Latvijā būvētas 100-150 metru augstas vēja stacijas.
  • Ventspils novada ļaudis šobrīd vāc parakstus pret vēja parku būvniecību.
  • Iedzīvotāji uzskata – vēja parki strauji samazinās vides kvalitāti, radīs trokšņus.
  • Parakstus iesniegs Ventspils novada domei un Vides pārraudzības valsts birojam.

Ventspils novada ļaudis šobrīd vāc parakstus pret vēja parku būvniecību ļoti plašās teritorijās Ziemeļkurzemē.  Parakstus apkopo vairākās tirdzniecības vietās un portālā manabalss.lv. 

Pret vēja ģeneratoru būvniecību savākts jau nepilns tūkstotis parakstu.

Šo pagastu ļaudis uzskata, ka pašvaldības attīstības plānos ietvertā 168 vēja turbīnu būvniecība astoņos dažādos vēja parkos izmēru ziņā ir  augstākās, kādas līdz šim redzētas, un tas strauji samazinās vides kvalitāti, radīs trokšņus, traucēs putnu sugām un izmainīs ainavu Popes, Tārgales un Vārves pagastos, samazinot arī īpašumu vērtību.  

''Nevis jānoraida principā, bet jādiskutē! Jāuzstāda prasības no savas puses. Jo, ja uzcels 240 metru augstus ģeneratorus, es esmu pret to! Jo man neviens nav pierādījis, ka spārnu ēnas vienā vai otrā pusē nekritīs dzīvojamo māju logos!” skaidroja Ventspils novada iedzīvotājs Imants Bērziņš.

Vēja turbīnas 240–250 metru augstumā Kurzemes līdzenumos būs redzamas plašā teritorijā no liela attāluma.

Līdz šim Latvijā būvētas 100–150 metru augstas vēja stacijas, kas ar saviem zibšņiem jau šobrīd ir pamanāmas ainavā.  Lai arī tik jaudīgu vēja parku būvē pieredzes vēl nav, tomēr nevar noliegt, ka tieši Kurzemes vēju jaudas, kā arī mazapdzīvotība lauku rajonos ir ļoti piemērota vēja parku attīstībai.

Iedzīvotāju savāktie paraksti tikšot iesniegti Ventspils novada domei un Vides pārraudzības valsts birojam, pieprasot izvērtēt situāciju.

“Mēs nebūt neatšķiramies no Vācijas, no Šveices, no Skandināvijas valstīm, kur ir grūti kļuvis realizēt jebkuru vēja elektrostacijas projektu. Sabiedrība ir pārliecinājusies daudzkārt, ko tas nozīmē ilgtermiņā!” apgalvoja Ventspils novada iedzīvotāja Dace Vašuka.

Šobrīd Ministru kabineta noteikumi paredz ģeneratorus būvēt arī meža teritorijās, jūrā un uz sauszemes 800 metru attālumā no dzīvojamām mājām.

Lai saņemtu būvatļauju, vispirms jāveic ietekmes uz vidi novērtējums, ko apmaksā paši investori, tā to paredz likums.

“Es domāju, ka tas ir pietiekami objektīvi, jo katrs uzņēmējs, kas sniedz šādu ietekmi uz vidi ziņojumu, riskē ar savu reputāciju!” pērn novembrī norādīja uzņēmuma “4Wind” pārstāvis Kristaps Stepanovs.

Iedzīvotājiem ir tikai dažas iespējas procesus ietekmēt, un tās ir sabiedriskās apspriešanas.

Lai vēlreiz izvērtētu situāciju, Ventspils novada dome paziņojusi, ka maina novada detālplānojumu, to aktualizējot, jo vēlējušies veikt ainavu izpēti. Būvatļauju izsniegšana varētu tikt vērtēta, nosakot īpaši saudzējamas teritorijas.

“Dome šobrīd ir pieņēmusi lēmumu tikai par šo lokālplānojumu un detālplānojumu izstrādes uzsākšanu, bet pirmās redakcijas šobrīd  uz galda nav,” sacīja Ventspils novada priekšsēdētāja vietnieks Māris Dadzis (Latvijas Reģionu apvienība)

Šobrīd vairākās vietās Latvijā tiek projektēti vēja parki, un tie ir dažādās stadijās: sabiedriskā apspriešana, būvatļaujas saņemšana vai tikai projekta pieteikums.  Ne Kurzemē, ne Zemgalē šie parki  neuzsāks darbību tuvākā gada laikā, jo vislielākās diskusijas projekti rada tieši sabiedriskās apspriešanas  posmā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti