Eiro fokusā

Turpinās konkurss par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu līdz 2032.gadam

Eiro fokusā

Aptauja: Kriptovalūtas atpazīstamība Latvijā pieaug, bet reputācija krīt

Pa Kurzemi izplešas Kuldīgas mājražotāju veikalu tīkls

Kurzemē izplešas Kuldīgas mājražotāju veikalu tīkls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pandēmijas laikā divas jaunas tirdzniecības vietas atvēris kooperatīva veikals "Kuldīgas labumi". Tagad nu jau ilgus gadus lolotā ideja – sākotnēji radīt iespēju tirgot mājražotāju un vietējo zemnieku preces – vainagojusies ar tirdzniecības tīklu Ventspilī un arī Liepājā, piedāvājot Kurzemē ražotus produktus. Lai paplašinātu iespējas pārdot Kurzemē saražoto, kuldīdznieki cer iekarot arī galvaspilsētas tirgu, kas ir viena no iecerēm nākotnē. 

"Kuldīgas labumi" ir lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība, kuras mērķis ir veicināt vietējo mājražotāju un amatnieku darbību. "Kuldīgas labumus" dibināja 2014. gadā, lai mudinātu Kuldīgas novada mājražotājus un amatniekus ražot un radīt preci ne tikai savam priekam, bet arī biznesam. Veiksmes atslēga ir komandas darbs, uzsvēra "Kuldīgas labumu" valdes priekšsēdētāja Gunita Šternberga.

Vietējo delikatešu veikals "Kuldīgas labumi"
Vietējo delikatešu veikals "Kuldīgas labumi"

"(..) Tad, kad ir izveidota šāda kopdarbība, tur ir spēks. Ir vieglāk iet uz priekšu, ir vieglāk iekarot tirgu, attīstīt caur kooperatīvu katru ražotāju," stāstīja  Šternberga. Patlaban kooperatīvā ir 36 biedri, taču to skaits ir mainīgs. "Biedru skaits ir mainīgs, kāds nāk klāt, kāds beidz savu darbību, bet tā stabili ir 36 biedri."

Viena no veiksmes atslēgām ir projekti, kas īstenoti Lauku atbalsta dienesta (LAD) administrētajā "Leader" atbalsta programmā. "Mēs nopirkām aukstuma vitrīnas, arī kases aparātu. Nu jau otrajā projektā iegādājāmies vakuuma iekārtu, iegādājāmies arī cepšanas krāsniņu – uz vietas cepam sklandraušus, lai tie vienmēr būtu silti un svaigi. Trešajā projektā mums ir kases sistēma, lai mēs varētu ražotājam sniegt precīzāku informāciju par pārdoto produkciju. (..)"

Kuldīgā grauzdēta kafija, maize, Rendā audzēti zaļie sparģeļi, tikko cepti sklandu rauši – tie ir tikai daži no Kuldīgas labumiem, kas nonākuši plauktos.

Bieži vien tūristi  izpirkuši visus sklandraušus, tāpēc nācies domāt, kā tos siltus un svaigus piedāvāt uz vietas.

Pārdevēja Kristīne Asne stāstīja, ka pandēmijas laikā pircēju skaits Kuldīgā joprojām ir stabils un pieprasījums produkcijai ir. "Ļoti labi, ļoti daudz nāk pircēji. Negrib iet uz lielveikaliem, labāk izvēlas vietējo produkciju (..)."

Laika gaitā ievērojami pieaudzis sortiments un tas, ko piedāvā uzņēmēji, stāstīja "Kuldīgas labumu" valdes priekšsēdētāja Šternberga. "Priecīga par katru jauno ražotāju, kas vēlas ar mums sadarboties un kas ienāk mūsu pulkā. (..)"

''Kuldīgas labumi'' ir PVN maksātājs, un gala produkts nemaksā lēti. Jautājums aktualizēts vairākkārt, kā nodrošināt vietējā produkta pieejamību pircējam. "Tas, protams, sadārdzina produktu. Ļoti ceru, ka kaut kad būs iespējams risināt šo jautājumu [PVN samazināšanu pārtikai] nopietnākā līmenī."

Lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku sortimentu, "Kuldīgas labumi" sadarbojas ar ražotājiem, kas nav kooperatīva biedri.  Attīstība notikusi visos līmeņos, jo pieaugusi  arī audzētāju un ražotāju izpratne par iepakojumu un iespēju pārdot savu produktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti