Ārpus Rīgas

''Talsu Vēstis'' žurnāliste Mārīte Jankeleviča par Mērsraga domes aktualitātēm

Ārpus Rīgas

Avīzes "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore Ingūna Johansone par bezdarba problēmu Valkā

"Valsts atbalsta biznesu" forumā Kurzemē uzņēmēji dalās pieredzē un kļūst kompetentāki

Kurzemē biznesa ideju īstenošanu sāk ar valsts atbalstu, riskus nepieļauj

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

''Valsts atbalsta biznesu'' - ar šādu saukli pašlaik Latvijā notiek forumi, kuru laikā jaunie un pieredzējušie uzņēmēji var saņemt informāciju par šobrīd pieejamo un tuvākajā laikā plānoto atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai un paplašināšanai. Šogad Ekonomikas ministrijas, Latvijas Attīstības finanšu institūcijas ''Altum'' un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) kopīgi rīkotajos pasākumos piedalās vairāk nekā 20 organizācijas. Pieredzē dalās arī tie uzņēmēji, kuri piesaistījuši Eiropas Savienības (ES) finansējumu un ir īstenojuši savas biznesa idejas.

Kurzemes pusē kokkopis Ģirts Vitkovskis no Saldus ir viens no tiem jaunajiem uzņēmējiem, kurš piesaistījis LEADER programmas finansējumu savai biznesa idejai, turklāt viņš iesākto turpinās un plāno ES līdzfinansējumu izmantot arī citiem mērķiem. Arborists plāno strādāt ne tikai Kurzemē, bet arī doties uz citām pasaules valstīm.

„Es dabūju ekipējumu vēl diviem kāpējiem, lai varētu palielināt savu kapacitāti un efektivitāti. Kā arborists strādāju vairākus gadus, bet savs uzņēmums man ir aptuveni gadu. Es gribēju strādāt sev un dzīvot nevis Rīgā, bet savā Saldus novadā, tāpēc atgriezos. Nākošajā LEADER programmā gribu iegādāties tehniku – šķeldotāju, celmu frēzi. Tas nodrošinātu pilnu servisu,” stāsta Ģirts Vitkovskis.

Finansējumu savai biznesa idejai piesaistījusi arī Talsu kafijas namiņa "Ie-pauzē" saimniece Kristīne Kromane. Process nav vienkāršs, skaidro Kristīne, taču atmaksājas un sapņi piepildās, spriež Kristīne:

„Pēc divdesmit gadiem man ir pašai savs [uzņēmums], dzīve piespieda, kad biju tam gatava. Gāju tikmēr, kamēr ALTUM noticēja. Neraušu miljonus, bet viss notiek. Varu visu samaksāt, tas ir daudz.”

Visefektīvāk īstenojas tās biznesa idejas, kuru autoriem ir skaidrs mērķis un ir pietiekami daudz gribasspēka, secina ALTUM Kurzemes reģiona vadītāja Ilze Grundmane.

„Tas ir stāsts par gribasspēku; kur mērķis nenostrādā, nenostrādā arī ideja. Jaunie attīstās straujāk, ja esam ar viņiem kopā. Iesācējiem vislielākā intensitāte ir LEADER programmā. Var sākt ar mazumiņu, nevis ar miljoniem,” saka Grundmane un vērtē, ka daudz nopietnāk projekta vajadzību izvērtē pieredzējušie uzņēmēji, kuri neļaujas nepārdomātiem riskiem:

„Mums ir bijuši tik daudz ekonomisko sitienu, ka investīcijas ir kļuvušas pārdomātākas. Vai spēšu apmaksāt, kā ar darba spēku utt. Uzņēmēji kļūst kompetentāki.”

Forumi „Valsts atbalsta biznesu” oktobrī turpināsies Rēzeknē, Valmierā un Jelgavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti