Kultūrkapitāla fondu finansēs no alkohola akcīzes un azartspēļu nodokļa ieņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 2022.gada Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) budžetu veidos daļa no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa, kā arī izložu un azartspēļu nodokļa, otrdien, 12.jūnijā, lēma valdība.

Ministru kabinetā informēja, ka fonda finansējums no valsts budžeta paredzēts proporcionāls attiecīgā gadā plānotajiem ieņēmumiem no alkohola akcīzes nodokļa 3% apmērā, no tabakas akcīzes nodokļa - 2%, izložu nodokļa - 1,37% un azartspēļu nodokļa - 2,21% apmērā.

Izmaiņām paredzēts pārejas periods - 2019., 2020. un 2021. gads, kad VKKF finansējums tiek noteikts pašreizējā kārtībā, atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Valdība lēmumu pieņēma, izskatot Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par jauna VKKF finansēšanas modeļa ieviešanu, kurā aplūkoti četri iespējamie fonda finansēšanas modeļi.

Ministru kabineta mājas lapā pieejamais konceptuālais ziņojums vēsta, ka kultūrai nepieciešams stabils un neatkarīgs finansējuma pieaugums. To valdība bija apņēmusies arī deklarācijā.

Valdībā informē, ka finansējuma modeļa maiņa ļaus VKKF ik gadu organizēt trīs projektu konkursus, sasniedzot atbalsta apjomu vismaz 35% apmērā no iesniegtajiem projektiem visās nozarēs, turpināt mūža stipendiju programmu, atbilstoši budžeta iespējām ik gadu piešķirot papildu 10-20 mūža stipendijas, kā prioritārus izvirzīt attīstības virzienus - bērnu un jauniešu auditorijai paredzēto pasākumu atbalsts, jaunrades atbalsts, labvēlīgu apstākļu kultūras jomā strādājošajiem radīšana un sasniegtā novērtējums, kā arī turpināt un būtiski palielināt finansējumu mērķprogrammām kultūras procesu atbalstam Latvijas reģionos.

Lai iedzīvinātu jauno VKKF finansēšanas modeli, KM vēl jāizstrādā "Grozījumi Valsts kultūrkapitāla fonda likumā".

KONTEKSTS:

Nozarē jau vairāk nekā 10 gadus prasa atgriezties pie politiski neietekmējama finansēšanas modeļa. Ik pa laikam pavīdējuši solījumi ķerties klāt pie situācijas risinājuma.

Līdzīgi fondi darbojas arī Lietuvā un Igaunijā, kur to budžets ir piesaistīts nodokļu procentiem, tātad nav atkarīgs no politiķu ikgadējiem lēmumiem. Tas tiek finansēts no akcīzes alkoholam un azartspēlēm, tādējādi kultūrai novirzot kaitīgiem ieradumiem iztērēto naudu.

Līdzīga kārtība līdz 2004.gadam bija arī Latvijā, līdz Einara Repšes valdības laikā šo sasaisti pārtrauca.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti