Kuldīgas pusē biežo vētru dēļ zemeņu audzētājs uzstāda vēja tīkla barjeru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zemeņu audzētāji sākuši rīkoties, lai savas saimniecības pasargātu no vētru postījumiem. Kuldīgas novada Laidu pagasta zemeņu audzētāja Ilmāra Gulbija saimniecībā „Migldārzi” vētra pagājušā gada rudenī nopostīja siltumnīcas, kur nogatavojās ogas vēl decembrī. Lai pasargātu saimniecību no turpmākiem postījumiem, zemeņu audzētājs šogad plāno uzstādīt īpašu vēja tīkla barjeru.   

Kuldīgas pusē zemeņu audzētājs uzstāda vēja tīkla barjeru
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Pagājušā gada oktobrī ar zemeņu audzētāju Ilmāra Gulbija Latvijas Radio tikās viņa siltumnīcās, kur sārtojās zemenes. Tas pārsteidza ne vienu vien, ka šajā laikā ir iespējams izaudzēt aromātiskas ogas. 

Nepagāja ilgs laiks, un Ilmārs sociālajos tīklos jau dalījās, ka piedzīvoti vētras postījumi: „Divas siltumnīcas, kas tika sabojātas, tiek būvētas no jauna, konstrukcijas liekam no jauna. Tagad gaidām piemērotus laika apstākļus +20 grādus, kad var likt atpakaļ 10 sezonu plēvi un pareizi iestieptu. Ir jau vienā siltumnīca uz plauktiem salikti substrāti, neskatoties, ka nav uzvilkta plēve siltumnīcai, daļa zemeņu jau ir iestādītas. Ar otru siltumnīcu gan gaidīsim, kad būs labāki laika apstākļi. Nevar riskēt ar abām, ja pēkšņi uznāk liels sals.”

Kurzemē šajā pavasarī ir spēcīgas vēja brāzmas, neko tādu Ilmārs vēl neesot piedzīvojis. Šāda situācija ietekmē arī lauku stādījumus. 

“Uz lauka mums lielākās problēmas sagādā nepārtrauktie vēji. Gandrīz katru nedēļu ir kāda vētra.

Vakar no laukiem ņēmām nost agroplēvi, jo iepriekšējā vētra mums kādam pushektāram saplēsa agroplēves. Neprognozēja tik lielu vētru, kāda beigās tā izrādījās. Lai izvairītos no lielākiem zaudējumiem un tās nesaplēstu, plēves noņēmām nost,” stāsta lauksaimnieks.

Domājot par savu siltumnīcu un saimniecības pasargāšanu no vēja ietekmes, šogad Ilmārs Gulbis savā saimniecībā plāno uzstādīt trīs metrus augstu vēja tīkla barjeru. „Tīklus piestiprina pie lieliem izturīgiem stabiem līdz pat 3 metru augstumam. Tīkls tur paliek uz pieciem gadiem, un šādi tīkli aiztur vētru. Vēja tīklus izmanto Spānijā, Holandē, Anglijā un citur pasaulē,” stāsta saimnieks.

Neraugoties uz dažādiem pārbaudījumiem un vēja radītiem zaudējumiem,

šogad “Migldārzos” zemenes rudens ražai nogatavinās piecās siltumnīcās.

„Eksperiments būs jaudīgā līmenī. Ienāks saimniecībā jau otrā ziemas šķirne, tai pat nav nosaukuma, tikai kods. Vasarā būs vēl trešā. Gribējām vēl vienu, bet ārzemju tirgu tirgotājiem laikam bija bail, ka mēs paši tās pavairojam,” stāsta Gulbis.

Zemeņu stādi saimniecībā „Migldārzi” Kuldīgas pusē
Zemeņu stādi saimniecībā „Migldārzi” Kuldīgas pusē

Tagad lēnām sākusies stādu tirdzniecība. „Frigo stādi stāv saldētavā, esam no lauka noņēmuši arī kailsakņu stādus. Darbs neapstājas, un siltumnīcās sākusies ziedēšana,” stāsta Ilmārs.

Jaunā raža gan varētu būt vismaz nedēļu vēlāk, ja salīdzina ar pagājušo gadu, stāsta zemeņu audzētājs. Ilmārs Gulbis saka, ka laika apstākļi esot neprognozējami, jo vienā dienā esot pat četri gadalaiki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti