Kuldīgas novadā vasaras darba iespējas būs 160 skolēniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad Kuldīgas novadā vasarā plānots nodarbināt līdz 160 skolēnu. Šoreiz iespējas būs arī 18 gadus veciem jauniešiem. Katru gadu iespēju strādāt piedāvā aptuveni 40 novada uzņēmēji. Galvenokārt viņu nodarbošanās saistīta ar tūrismu, ēdināšanu un lauksaimniecību, taču darbs atrodas arī ražošanā. Jaunieši darbu sāks no 1. jūnija.

Kuldīgas novadā darba iespējas būs 160 skolēniem
00:00 / 05:29
Lejuplādēt

Kuldīgas novada pašvaldība jau no 2011. gada atbalsta uzņēmējus, kuri gatavi nodarbināt skolas vecuma jauniešus, stāsta Kuldīgas novada pašvaldības Administratīvās  nodaļas speciāliste Baiba Mālniece. Sākumā tiek uzrunāti uzņēmēji, un tad sākas jauniešu reģistrēšana. Līdz šim galvenokārt iespējas bija 16 un 17 gadus veciem jauniešiem, bet šogad varēs pieteikties darbam vasaras brīvlaikā arī 18 gadus veci.

"Kad bija 16 un 17 gadu vecums, tad noteiktajā pieteikšanās laikā ne vienmēr pieteicās atbilstošs skaits. Tā kā šogad arī vēlāk sākām reģistrēšanos un 18 gadus jaunieši izrādīja interesi strādāt, ir tapis tāds lēmums," norāda Mālniece.

Tendences no uzņēmēju puses ir pozitīvas, stāsta pašvaldības pārstāve, kura koordinē skolēnu darbu vasaras brīvlaikā. "Uzņēmēji diezgan aktīvi piedāvā savas darbavietas, jo viņiem tas ir salīdzinoši izdevīgi. Uzņēmēju skaits nav īpaši mazinājies, un katru gadu uzrodas kāds jauns uzņēmējs, kurš izmanto šo programmu. Arī jaunieši ir ieinteresēti," saka Mālniece.

Iespēju ne pirmo reizi nodarbināt vasaras laikā skolēnus izmanto Uģis Pelčers no Skrundas novada Pelču pagasta, kurš nodarbojas ar lauku tūrismu atpūtas bāzē "Dambi", apsaimnieko dīķus  un pievērsies arī lauksaimniecībai. Atbilstoši savai profesijai saimnieks jauniešiem var iemācīt darboties arī būvniecības jomā, tāpēc darāmā vasarās netrūkst.

"Tā kā saimniecība ir paliela - 14 hektāri dīķi ar zemi kopā, īpašums ir jāuztur, tas arī ir viņu pienākums. Kāds koks nokrīt, novākt zarus, saimnieciskie darbi, praktiska darbošanās vairāk. Būvējām arī kādu lapeni vai ko citu," skaidro Pelčers.

Šī programma savulaik pašu rosinājusi veidot savu uzņēmumu. Pelčers 17 gadu vecumā vienu mēnesi strādājis Kuldīgas kokapstrādes uzņēmumā, tā bijusi pirmā darba pieredze.

"Es pats mēnesi pastrādāju un aizdomājos. Sākumā uzzināju, ka jaunieši var pieteikties darbam, pievērsu uzmanību arī sadaļai, kas domāta uzņēmējiem. Sapratu, ka labs atbalsts. Nodomāju, kāpēc gan pašam neizveidot uzņēmumu un neradīt pievienoto vērtību. Vienā gadā biju kā darba ņēmējs, otrā jau darba devējs," dar`bibas sākumu atceras jaunais uzņēmējs.

Viņš spriež, ka jaunieši kopumā kļuvuši pasīvāki vai jau ātri atrod kādas citas pelnīšanas iespējas paši, taču reizēm izdodas kādu izdarīgāku skolēnu paturēt darbā arī pēc programmas beigām. "Šis ir ceturtais gads, kad piedalos. Ir jau salasījies puišu pulciņš, spējīgi jaunieši, kurus var iesaistīt darbos, arī būvniecībā," norāda Pelčers.

"Mūsu pašvaldība atmaksā skolēna darba algu, bet uzņēmējiem ir jāsedz 50% no sociālajām iemaksām. Skolēns saņem valstī noteikto minimālo stundu likmi," norāda Mālniece.

Kuldīgas novada pašvaldība, sadarbojoties ar uzņēmējiem, jauniešu nodarbinātības programmu īstenos no 1. jūnija līdz 31. augustam. Kopumā plānots nodarbināt aptuveni 160 jauniešus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti