Dienas ziņas

Skolēnu apmaiņas programmas jaunieši arī Valmieras skolās

Dienas ziņas

Bebri gatavo ziemas krājumus

Padures pagastā attīsta lauksaimniecību

Kuldīgas novadā uzbūvēts moderns graudu pirmapstrādes komplekss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kuldīgas novada Padures pagasta saimniecībā „Upeskalni AB” modernizācijā investēti vairāk nekā 1,3 miljoni eiro, uzbūvējot modernu graudu pirmapstrādes kompleksu, kas ir nozīmīgs solis ne tikai uzņēmuma, bet arī novada attīstībā.

„Upeskalni AB” ir sertificēta sēklkopības saimniecība, kas atrodas Kuldīgas novada Padures pagastā un apsaimnieko 1100 hektāru zemes. Galvenokārt te nodarbojas ar graudkopību un šķirnes kartupeļu audzēšanu. Jau pirms aptuveni trim gadiem radusies iecere, ka attīstībai nepieciešams modernāks graudu pirmapstrādes komplekss. Kalte, kas bija celta pērnā gadsimta 80.gadu sākumā, bija novecojusi, un to izmantot kļuva arvien finansiāli neizdevīgāk.

 „Es domāju, ka pavisam drīz pienāks brīdis, kad Eiropas Savienība aizliegs ar šādu tehnoloģiju strādāt,

un, lai mēs nesagaidītu šo brīdi, kad mums aizliedz, mēs savlaicīgi sākām paši pārkārtoties,” stāstīja uzņēmuma īpašniece Baiba Mikāla.

Graudu pārstrādes menedžeris Uldis Rozentāls atzina, ka kaltes jauda ir palielinājusies divas reizes: „Iepriekš kaltes jauda bija 10 tonnas stundā, tad tagad ir 25 tonnas stundā. Lielākais prieks man šai projektā ir par to, kad mums ir jau paredzēts, ka jaudu varam pat dubultot, ja šādas vajadzības rodas, un arī uzglabāšanas jaudas ir palielinātas.”

„Upeskalnos” atzīst, ka graudu pirmapstrādē īsts pārbaudījums ir mitrās vasaras. Pēdējos gados te izjusts, ka kaltes nepietiekamās jaudas dēļ jāmeklē pakalpojums citur, bet graudu pārvadāšana sadārdzina to cenu.

„Tika iegādāts cits kombains, kas bija jaudīgāks. Ražai tendence ir palielināties, platība palielinās, un jauda kaltij bija daudz par mazu,” sacīja Rozentāls

Lai šo projektu īstenotu, piesaistīti arī Eiropas Savienības fondu līdzekļi. Kopumā attīstībā ieguldīts vairāk nekā 1,3 miljoni eiro. Uzņēmēji atzīst, ka arī apkārtējiem zemniekiem būs īsāks ceļš līdz kaltei.

„Upeskalni AB” un tā saistītais uzņēmums „Amazone” ir arī mecenāti, kas atbalsta vietējo skolu, mazpulcēnus un dažādus kultūras un izglītības procesus novadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti