Kuldīgas novada «Migldārzos» ievāc pirmo siltumnīcās izaugušo zemeņu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmās zemenes, kas izaugušas Latvijas siltumnīcās, šajā nedēļas nogalē sākuši tirgot zemeņu audzētāji Kuldīgas pusē. Zemeņu raža šogad padevusies laba un arvien cerīgāka izskatās pati iespēja audzēt zemenes segtās platības. Par to ir pārliecinājies zemnieku saimniecības "Migldārzi" saimnieks Ilmārs Gulbis. Kuldīgas novada Laidu pagastā ar zemeņu audzēšanu saimniecība nodarbojas jau ilgu laiku, bet zemeņu raža siltumnīcās tiek ievākta pēdējos gados.

Kuldīgas novada «Migldārzos» ievāc pirmo siltumnīcās izaugušo zemeņu ražu
00:00 / 02:34
Lejuplādēt
Pirmais, kas uzvējo no siltumnīcas, kur sārtojas zemeņu rindas, ir smarža. Smarža, kāda ir ogām, kas tikko noplūktas uz lauka. Pirmās ogas Laidos nogatavojušās 1. maijā. Tas ir nedaudz vēlāk nekā pagājušā gadā, atklāj zemnieku saimniecības "Migldārzi" saimnieks Ilmārs Gulbis.

 

"Šogad atkal ir labāka raža un mazāki izdevumi, tāpēc zemenes sāksim tirgot, nevis kā citus gadus par 15 eiro kilogramu, bet no 8 -12 eiro kilogramā. Tas atkarīgs no šķirnes un ogu lieluma.

Raža ir labāka nekā citus, kaut gan ir pieļautas arī kļūdas audzēšanā," stāsta zemeņu audzētājs.

Zemnieku saimniecībā "Milgldārzi" jau daudzus gadus tiek eksperimentēts gan ar augsnes maisījumiem, kas tiek gatavoti pašu rokām, gan audzēšanas metodēm un šķirnēm. Saimniecība jau kļuvusi par vietu, kur pieredzes apmaiņā brauc citi Latvijas audzētāji un interesenti. Saimnieks Gulbis novērojis, ka Latvijā palielinās interese audzēt ogas segtajās platībās. 

"Katru gadu mūsu saimniecību apmeklē simtiem cilvēku, lai uzzinātu, kā to darīt. Pasūta stādus. Eiropas Savienības projekta ietvaros mēs esam noslēguši līgumu uz pieciem ar Latvijas zinātniekiem. Testējam šķirnes, kuras var audzēt siltumnīcās zem seguma," teica ogu audzētājs.

Interesi par zemeņu audzēšanas iespējām segtajās platībās veicinājuši arī laika apstākļi, atzīst Gulbis.

"Laika apstākļi kļūst arvien nepatīkamāki tieši zemeņu audzēšanai laukā. Ir sausums, krusa, kailsals. Siltumnīcās mēs paši varam regulēt klimatu, mitrumu, visu, kas nepieciešams zemenei. Ir, protams, šķirnes, kuras labāk aug uz lauka un tā saglabā savas garšas īpašības, bet tāpēc jau mēs testējam šķirnes, lai saprastu, kā labāk. Tāpēc arī notiek lauku dienas, un cilvēki var braukt pie mums mācīties, lai nepieļautu tās kļūdas, ko pieļāvām mēs," stāsta Gulbis.

Būtisks ir siltumnīcas novietojums un pieejamā gaisma, uzsver audzētājs. Tāpat svarīga ir augsne, kurā aug zemenes. Vai tās augs pie zemes vai uz plauktiem. Nianšu ir ļoti daudz. "Migldārzos" zemenes aug uz plauktiem, tāpēc gatavās ogas ir vieglāk lasīt.

"Tam visam ir nākotne – zemenes audzēt zem seguma. Pagaidām tas izmaksā ļoti dārgi. Ir labi gadi un tad esam bijuši arī mīnusā, bet mūsu mērķis šobrīd nav nopelnīt, bet izzināt audzēšanu tieši siltumnīcās, jo uz lauka mēs esam jau pietiekami zinoši.

Viena pieļauta kļūda var maksāt ļoti dārgi  un visa gada darbs var aiziet postā," atzīst audzētājs.

Runājot par nozari, saimnieks uzsver negodīgo konkurenci, kas saistīta ar ievestajām ogām.

"Arvien vairāk ved iekšā spāņu un grieķu zemenes. It kā nekas nebūtu pretī. Lai ir dažādība un ogu pieejamība, bet netiek tirgots godīgi, nav kases aparātu, netiek veikta uzskaite, nav nodokļu samaksa.  Tas vienkārši ir drausmīgi. Mūs krata un rausta no visām pusēm, nopietnas pārbaudes, nodokļi," saka Gulbis.

Zemeņu audzēšanā iesaistījusies visa ģimene, arī dēls sācis mīt tēva pēdas un jau pārzina audzēšanas metodes. Pašlaik "Migldārzos"  ogas aug gan uz lauka, gan vairākās siltumnīcās, bet zemeņu audzēšanu tieši segtajās platībās viņi turpmāk plāno attīstīt nevis pie mājām, bet Kazdangas pusē, kur agrāk atradies tehnikuma apmācību poligons. Tur pieejami dīķi un labas kvalitātes ūdens, kas nepieciešams ogu audzēšanai. Zīmīgi, ka saimniecība "Migldārzi" attīstībai izmanto tikai savus pieejamos līdzekļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti