Dienas ziņas

Biotopus pētīs gan valsts, gan privātajās teritorijās

Dienas ziņas

Valmierā nodibina biedrību jauno mūziķu izaugsmei

Dažādas lauksaimniecības nozares palīdz izdzīvot

Kuldīgas novada «Bandžēnos» līdzās govju fermai – tomātu siltumnīcas, bišu dravas un zivju dīķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Bez nesavtīga darba un plānošanas strādāt lauksaimniecības nozarē ir grūti – neslēpj piemājas saimniecībā Kuldīgas novadā. Saimniecība "Bandžēni" nav liela, bet līdzās pamatnodarbei – piena lopkopībai – ir gan zivsaimniecība, gan biškopība, gan dārzkopība. Pašlaik ir aktīvākais tomātu stādīšanas laiks. Kaut arī pirmie tomātu stādi neesot izdevušies, nav laika nolaist rokas un ļauties čīkstēšanai. 

 

Viens pēc otra jau no decembra sākuma lolotie tomātu stādi nonāk atsevišķā podiņā, lai pēc tam nokļūtu siltumnīcās. Tik darbīgs aprīļa sākums ir Kuldīgas novada Laidu pagasta piemājas saimniecībā "Bandžēni".

Tur ir aptuveni 100 dažādu tomātu šķirņu, kas krāsās ir no ierasti sarkanā un dzeltenā līdz pat melnam, zaļam vai svītrainam, lielumā – no maza apaļa līdz pat krokainam milzenim.

Ne visas šķirnes esot pircēju iecienītas, bet saimniece Mārīte Doniņa saka – dažādību vajag, lai ir ne tikai darbs, bet prieks arī acij.

Var teikt, ka te saimnieko pēc iespējas augiem draudzīgi, izlolojot katru stādu, tomēr viegli nav, atzīst saimniece. "Viss ir roku darbs, neiet viegli, grūti dabūt strādnieku, kurš ir ar mieru un patīk.".

"Ja nav saules, tad neaug. Tik, cik šogad krita ārā tomāti.. Domājām, ka metam mieru, nav jēgas, bet sēj atkal," atzina "Bandžēnu" dārzniece Ilze Prātiņa.

Šķiet, ka "Bandžēnos" cilvēka iztikai izaug viss. Ar dārzkopību tur nodarbojas jau kādus 15 gadus. Kad pēc Latvijas neatkarības atgūšanas atgūta arī zeme vajadzējis tehniku apstrādāšanai, tādēļ ņemts kredīts.

Kad nākuši grūtāki laiki, lai neiedzīvotos parādos, sākta dārzkopība. Pamatnodarbošanās tur ir piena lopkopība, bet ir arī bišu dravas un zivju dīķi.

"Ir tā, ja pienam cena nokrīt, tad kredīti ir no kaut kā jāatmaksā, lai nebūtu problēmu," teica Doniņa, norādot – ja vienā biznesā neklājas labi, tad to stutē no ieņēmumiem jomās, kur klājas labāk.

Saimniece atzīst, ka cilvēki arvien vairāk izvēlas vietējo zemnieku audzēto, turklāt viņi labprāt paši braucot uz saimniecību un salasot sev nepieciešamo pēc savas izvēles.

Lētākie, no ārzemēm ievestie dārzeņi esot konkurenti tikai agrā pavasarī. Vēlāk cilvēki novērtējot vietējo – dabīgā mēslojumā augušo dārzeni. Ja citus gadus "Bandžēnos" tomāti vēl bijuši novembrī, tad pērn aptrūkušies daudz ātrāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti