Ārpus Rīgas

Ludzā izveidos Gaismas dārzu; par deputātu kvotām ierīkos vēl vienu atpūtas vietu

Ārpus Rīgas

Daugavpilī meklē tramvaja līnijas pagarinājuma būvniekus

Kuldīgā ražotie palešu dēlīši ceļo uz Ķīnu un Dienvidkoreju

Kuldīgā ražotie palešu dēlīši ceļo uz Ķīnu un Dienvidkoreju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ceturtdien, 8. decembrī, svinīgā ceremonijā tiks paziņotas „Eksporta un inovācijas balvas 2016”. Konkursu uzņēmējiem jau divdesmito gadu rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbība ar ekonomikas ministriju. Viens no eksportspējīgākajiem komersantiem mazo komercsabiedrību grupā izvirzīts palešu dēļu ražotājs no Kuldīgas SIA „Palleteries”, kurš ne tikai veiksmīgi eksportē savu produkciju, bet arī turpina attīstīties un nodrošina ar darbu novada iedzīvotājus.

Kuldīga jau no senākiem laikiem ir bijis viens no Latvijas kokapstrādes stūrakmeņiem, kur senāk atradās uzņēmums „Vulkāns”. Tagad par „Vulkāna” zelta laikiem vēsta vien vēstures liecības un pamestā teritorija. Savukārt kokapstrādes nozare nekur nav zudusi, tā ir šodiena ar daudziem jo daudziem dažāda mēroga uzņēmumiem, kas strādā Kuldīgā un novadā, turpinot mērķtiecīgi attīstīties, stāsta Kuldīgas Attīstības pārvaldes vadītājs Gints Preiss:

„''Vulkāna'' tradīciju pārmantotājs bija SIA „Kurzemes finieris”, kas pirms dažiem gadiem bankrotēja, taču tā vietā uzradās cits uzņēmējs, kas pārpirka pārpalikušās iekārtas, reanimēja faktiski šo uzņēmumu, ieguldot lielus līdzekļus - tā ir „Stiga RM”, kas ir viens no lielākajiem kokapstrādes uzņēmumiem Kuldīgā, kas ražo saplāksni.”

Zināms, ka „Stiga RM” turpina attīstīties un palielina savus ražošanas apjomus, piesaistot Ēiropas Savienības (ES) finansējumu vairāk nekā 450 tūkstoš eiro apmērā un uzbūvējot jaunu ēku laminēta bērza saplākšņa ražošanai. Tagad Kuldīgā sācis rosīties arī uzņēmums „Latvijas finieris”. Lobītā finiera ražotne Kurzemē ir viens no “Latvijas finiera” reģionālās attīstības investīciju plāna projektiem.

„”Latvijas Finieris” gatavojas izbūvēt koksnes pieņemšanas, uzkrāšanas laukumu un pirmapstrādi. Vēlāk ir plānots „palaist” ražotni,'' informē Gints Preiss.

Savukārt

viens no vadošajiem kokapstrādes uzņēmumiem Kuldīgā - SIA „Palleteries” - nonācis finālistu vidū šī gada konkursā „Eksporta un inovācijas balvas 2016”.

Viss sācies ar piedāvājumu Kuldīgā nopirkt vienu zāģētavu. Koka palešu dēlīšu ražotājs Kuldīgā darbojas nu jau desmit gadus, pašlaik nodarbinot 47 cilvēkus.

„Uzņēmums iegulda lielas investīcijas attīstībā, nodrošina darba vietas. Vēl gribu akcentēt īpašnieka pozitīvo attieksmi gan pašā uzņēmumā, gan saskarsmē ar pašvaldības darbiniekiem,” saka Kuldīgas pašvaldības attīstības aģentūras pārstāve Dace Šēle.

Taras dēlīšu ražotājs 99% no produkcijas eksportē uz dažādām pasaules valstīm, īpašu uzmanību pievēršot Āzijas tirgum – Ķīnai, Japānai, Dienvidkorejai. Pirms diviem gadiem uzņēmums izveidojis arī savu pārstāvniecību tieši Dienvidkorejā. Par eksportu stāsta uzņēmuma īpašnieks un valdes loceklis Edijs Ošs:

„Ja Ķīna uzskatāma par nestabilāku tirgu, tad Japāna ir pārāk ekselents tirgus, kur mūsu segmentam ir grūti iedzīvoties. Tur vajag produktu ar pievienoto vērtību - žāvētu, kaltētu. Koreja mums ir optimāls variants.”

SIA „Palleteries” ražošanas direktors Vilnis Kalniņš izrāda uzņēmuma teritoriju, kur nepārtraukti jūtama rosība, gan cehā, gan ārpusē, kur dēlīši tiek krāmēti, rūpīgi izmērīti un tikpat rūpīgi sapakoti:

„Šobrīd kraujam konteineru ar kokmateriāliem uz Ķīnu. Viņi ir ļoti priecīgi par saražoto. Ar automašīnu līdz Rīgai, tad ar kuģi līdz Roterdamai un pēc tam ar lielo okeāna kuģi līdz Ķīnai. Tas ilgst aptuveni divus mēnešus.”

Pašlaik uzņēmums Kuldīgā paplašina ražošanu un attīsta teritoriju bijušajā dzelzsbetona rūpnīcas vietā,

perspektīvu iezīmē uzņēmuma vadītājs Edijs Ošs:

„Pilnīgi no nulles. Sākot no elektrības jaudu palielināšanas, pievadceļiem, jaunām tehnoloģijām. Pārstrādāsim skaidas, kaltēsim utt. Vērienīgs projekts.”

Tuvākajā laikā uzņēmums Kuldīgā plānot izveidot arī papildu darba vietas. Uzņēmums sadarbojas ar tādām nopietnām kompānijām kā „LG” un citām. Korejā noslēgts līgums arī ar apakšuzņēmēju par palešu ražošanu. Šī gada apgrozījums varētu būt aptuveni 10 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti