Dienas ziņas

Liepājā top ilgstošas sociālās aprūpes centrs

Dienas ziņas

Iecavas vidusskolā grūtības nodrošināt skolēnu ēdināšanu

Kuldīgā būs mobilā asfalta rūpnīca

Kuldīgā plānots būvēt mobilo asfalta rūpnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kaut arī daudzi iedzīvotāji ir teikuši "nē" mobilās asfalta rūpnīcas celtniecībai Kuldīgas nomalē, novada būvvalde uzņēmējam izsniegusi būvatļauju, darbus atļaujot sākt pēc būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildes. Rūpnīcai izraudzītā vieta atrodas rūpnieciskās apbūves teritorijā, un nav rasts pamatojums, ka paredzamais piesārņojums pārsniegtu normas. Tā uzņēmējam labvēlīgo lēmumu skaidro būvvaldē.

Lai izteiktu savu viedokli būt vai nebūt Kuldīgā mobilajai asfalta rūpnīcai, iedzīvotāji bijuši aktīvi – Kuldīgas novada būvvaldē saņemti 26 "jā" šai iecerei, bet 601 to noraidījis. Būvniecības atbalstītāji uzskata, ka šāda rūpnīca veicinātu novada attīstību, savukārt, lai rūpnīcu nebūvētu, iedzīvotāji vākuši arī parakstus. Galvenie iebildumi – neliels darbavietu skaits, objekts radīs ķīmisko piesārņojumu, apdraudēs vidi, tuvāko namu iedzīvotāju dzīves un veselības kvalitāti pasliktinās smakas, trokšņi un putekļi, līdzās tam ir iekopti mazdārziņi, bet netālu atrodas zirgaudzētava. Vienlaikus viņi uzsver, ka rūpnīcu varētu būvēt ārpus pilsētas teritorijas.

"Šeit, kur ir cilvēku plūsmas, transporta plūsmas, ielikt kādu smirdošu asfalta rūpnīcu iekšā...  Var būt arī avārijas, tādā gadījumā aizies uz Ventu šis un tas, šī nav tā vieta, kur [būvēt] asfalta rūpnīcu,'' uzskata kuldīdznieks Ilmārs Beiers. 

Zirgaudzētavas saimnieks, kuldīdznieks Jānis Rimeiks norādīja: "Ne jau tur kaut kādas problēmas būs ar zirgaudzētavu, lielākās problēmas ir ar to piesārņojumu, tāds viņš būs. Tas ir skaidrs jebkuram cilvēkam, ja uznāk lietusgāzes, ja sniegs kusīs, tas viss iet pāri pa upīti, tek upē, tur ir “Lašiem būt!”, viss, kas no tā izriet, tā viņš aiziet."

Kuldīgas novada pašvaldībā uzņēmums "ARB 7" ar lūgumu piešķirt apbūves tiesības publiskā mutiskā izsolē rūpnīcas būvniecībai daļā no zemesgabala Dārzniecības ielā 7A vērsies pērnā gada novembrī. Konceptuāli to vienbalsīgi atbalstīja gan pozīcijas, gan opozīcijas deputāti.

Rūpnīca būs mobila jeb pārvietojama, tā nav jānostiprina ar pamatiem, bet tiek novietota uz šķembotas pamatnes – skaidro uzņēmuma pārstāvis. Tā darbosies vienā maiņā no maija līdz oktobrim.

Uzņēmumā atzina – katrs ražošanas process rada kādu piesārņojumu, bet tas nedrīkst pārsniegt normas.

"Arī šajā gadījumā rūpnīcā iepriekš jau ir veikts piesārņojuma aprēķins, izsniedzot šo B kategorijas atļauju, un tur ir sīki un smalki analizētas gan tās vielas, kas izdalās, gan to apmērs un apmēra salīdzinājums ar normu. Ja rūpnīca nepārsniedz nevienu no normām, es negribētu to saukt par piesārņojumu," atzīmēja SIA "ARB 7" projektu vadītājs Māris Grundmanis.

Vieta, kur plānota mobilā asfalta rūpnīca, teritorijas plānojumā ir iezīmēta kā rūpnieciskās apbūves teritorija. Jau padomju laikos tā izmantota saimnieciskām vajadzībām.

Te jau darbojas vairāki uzņēmumi, piemēram, bērza saplākšņa ražotne "Stiga RM". Lai veicinātu uzņēmējdarbību, šai teritorijā pirms pieciem gadiem ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu sakārtotas ielas un pievadceļi, ierīkots apgaismojums, paplašināti ūdenssaimniecības un kanalizācijas tīkli, ieguldot teju divus miljonus eiro. Izvērtējot būvvaldes rīcībā esošos dokumentus no dažādām institūcijām, arī Valsts vides dienesta un Dabas aizsardzības pārvaldes, tā lēmusi atbalstīt būvniecības ieceri.

"Būvvalde, protams, izvērtē šo publisko apspriešanu, redz argumentus, bet no tā visa var paņemt to, kas ir normatīvajos aktos bāzēts, ja teritorijas plānojums konkrētajā vietā pieļauj šo ieceri, ja nav kaut kādi raksturu lielumi – troksnis, smaka, vibrācija nepārsniedz raksturojošos lielumus, tad būvvaldei nav citu iespēju, kā pieņemt lēmumu izsniegt būvatļauju," skaidroja Kuldīgas novada pašvaldības Administratīvās nodaļas jurists Uģis Gauja.

Uzrunātie ieceres neatbalstītāji atzina, ka, iespējams, būvvaldes lēmumu pārsūdzēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti