Dienas ziņas

Lielbritānijā diskusijas par ierobežojumu nepieciešamību

Dienas ziņas

Atlaižu atcelšana jūrmalniekus pārsteidz nesagatavotus

Beziepakojuma veikaliņi iecienīti

Kuldīgā iecienīto beziepakojuma veikalu paglābj no slēgšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību tam, lai dzīvotu dabai draudzīgāk, tāpēc iecienīti kļuvuši arī beziepakojuma veikali. To, ka cilvēkiem svarīga to pastāvēšana, pierādījās Kuldīgā. Kad īpašnieki dažādu iemeslu dēļ nolēma slēgt tikai pirms gada atvērto veikalu, īsā laikā izdevās atrast jaunu saimnieku, kas turpina iesākto.

Pagājušā gada jūlijā Kuldīgā gājēju ielas koncepta veikaliņu klāstu papildināja pirmais beziepakojuma veikals pilsētā "KUULE".  Īsā laikā tas kļuva par iecienītu iepirkšanās vietu daudziem, tāpēc liels pārsteigums šoruden bija īpašnieku paziņojums sociālajos tīklos, ka sākusies izpārdošana un veikaliņu slēgs. Tas, tēlaini sakot, izraisīja vētru, un ļaudis ne tikai izteica atbalstu, bet uzrunāja līdzīgi domājošus uzņēmīgus cilvēkus turpināt iesākto. Anita Kreicberga-Zušmane arī bija pastāvīga veikaliņa apmeklētāja, un ziņa īsā laikā lika pieņemt lēmumu pārņemt biznesu.

"Iepriekšējie īpašnieki un visa komanda te ieguldījuši milzīgu darbu, lai viss varētu turpināties. Ja man no nulles būtu jāsāk, es pavisam noteikti nesāktu, īpaši šajā laikā, jo nezini, kas rīt sagaida," atzina veikala "KUULE" saimniece Anita Kreicberga-Zušmane.

Jaunā veikala saimniece līdz šim attīstījusi ārstniecības augu produktu zīmolu "Mārītes Zālītes", veikaliņā līdzās pastāvēs abi.

Sastaptie pircēji neslēpa, ka ziņa par veikala slēgšanu bija viņus satraukusi.

"Es domāju, ja man atkal jābraukā uz Rīgu, es "Burkā" iepirkos, tad Liepājā... Es zinu, ka ir, var jau atrast, bet tā ir lieka braukāšana, vieglāk tepat," atzina kuldīdzniece Vikija Poriete.

"Es to uztvēru bēdīgi, tas bija tik ļoti žēl. Tas, ka darbosies, tā man ir personiska līksmes ziņa," sacīja kuldīdzniece Kristīne Abika.

Pirmais beziepakojuma veikals Latvijā tika atvērts 2018. gadā Rīgā. Pēc tam to skaits pieauga ātri.

"Mēs veicām pētījumu sadarbībā ar "Zero Waste Europe" 2019. gada beigās, un tad Latvija, skatoties uz beziepakojuma veikalu skaitu pēc iedzīvotāju skaita, bija tāda beziepakojuma veikalu lielvalsts. Lai gan pēdējā laikā šie precīzie dati nav apkopoti, tādu veikalu ir daudz, un mums nav kapacitātes izsekot. Bet, es teiktu, ka to skaits pēdējos gados ir pieaudzis," klāstīja "Zero Waste Latvija" biedre Mairita Lūse. 

Ir veikali, kas šo gadu laikā pārtraukuši darbu, galvenie iemesli ir ekonomiskie apsvērumi un izdegšana, jo veikals bijis kā papildu nodarbošanās citai uzņēmējdarbībai. Savukārt atvērt jaunu veikalu rosina ne vien cilvēku pieprasījums arī reģionos pēc šādiem veikaliem, bet arī tas, ka šobrīd celmlauži jau ir veikuši vairākas iestrādnes, piemēram, pārliecinājuši ražotājus preci piegādāt lielā iepakojumā. Pamazām arī lielveikalos tiek veidoti beziepakojuma stendi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti