Ārpus Rīgas

''Bauskas Dzīve'' galvenā redaktore Anita Rozentāle par skolu slēgšanu Iecavā

Ārpus Rīgas

Rēzeknes novadā 25 pagastu vietā turpmāk būs četras pagastu apvienības

Kuldīgas pusē top jauns ekoloģiskās pārtikas produkts - "Mazo lāču putra"

Kuldīdzniecei daudz izaicinājumu ekoloģiskās pārtikas ražošanā bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Mazo lāču putra" Latvijā ir jauns bioloģiskās pārtikas produkts, kas top Kuldīgas pusē. Jaunās uzņēmējas Lauras Prūses apņēmība - radīt ekoloģisku pārtiku bērniem, turklāt no Latvijā audzētām izejvielām, - saskārusies ar neskaitāmiem izaicinājumiem, ne tikai atrast izejvielu piegādātājus, bet arī piemērotu ekoloģisku iepakojumu. Viņa saņēmusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un finanšu institūcijas ''Altum'' atbalstu.

Laura Prūse pagatavo biešu biezzupu ar upenēm. Dažu minūšu laikā, aplejot sauso maisījumu un cītīgi izmaisot, pusdienas ir gatavas. Šādu zupu varot papildināt gan ar kādu krējuma karoti, sieru vai ko citu, kas pašam garšo. Šis produkts izgatavots līdzi ņemšanas vajadzībām, pagaidām gan ar plastmasas karotīti, jo atrast tirgū piemērota izmēra ekoloģisku karotīti viņai šobrīd nav izdevies. Pats sausās zupas trauks ir videi draudzīgs, Atrast atbilstošu iepakojumu Prūses bioloģiskajām putrām un zupām bērniem ir bijis viens no lielākajiem izaicinājumiem, atzīst jaunā uzņēmēja. Pagaidām tirgū šādas kvalitātes iepakojumu nav daudz, tāpēc arī cena ir augsta.

„Izmantojam ''Eco soup'' iepakojumu, kas jau pašā nosaukumā norāda, ka tas ir dabīgs un pilnībā pārstrādājams materiāls. Izmantojam vienreizējas porcijas pagatavošanai, trauciņš ir mitruma izturīgs. Ērti paņemt līdzi,” stāsta Prūse. 

Daudz lielāks izaicinājums par pašu iepakojumu ir bioloģisku izejvielu piegādātāju atrašana.  

„Bioloģisku piegādātu ir maz, tāpēc cena ir augstāka. Kaltēti āboli prasa ļoti daudz darba, jāizņem serdes, arī plūmēm katrs kauliņš jāizņem. Ir grūtāk atrast arī piegādātāju, bet esam atraduši,” norāda uzņēmēja.  

Kad piedzimis mazulis, arī radusies nepieciešamība bērnu barot ar veselīgu un dabīgu pārtiku. Idejas realizācija sākusies pirms aptuveni trīs gadiem. Tagad bioloģiskās putras un zupas bērniem jau nopērkamas daudzviet Latvijā.

Prūse stāsta, ka bieži vien veikalu ķēdēm nākas skaidrot, ka tas ir pašu produkts, bioloģisks un nebūs lēts, salīdzinot ar masveidā ražotajiem, kur pievieno cukuru, sāli un citas pārtikas piedevas.

Jaunā uzņēmēja putrās un zupām neizmanto sāli un cukuru, arī pretsalipes vielas, tāpēc cilvēkus nākas radināt pie pilnīgi cita produkta, kur garšu veido augļi un dārzeņi.

„Nav vienkārši, turklāt tā ir bērnu pārtika, kas uzliek papildu pienākumus. Esam mēģinājuši iepirkt kaltētus burkānus, bet tas nav tas. Kad sākām izmantot savas kaltētās izejvielas, tad sapratām, ka atšķirība ir milzīga.” skaidro Prūse. 

Sadarbība ir galvenais atslēgas vārds veiksmīgai uzņēmējdarbībai, spriež pati uzņēmēja un viņas atbalstītāji.  "Mazo lāču putra" ir viens no LIAA Kuldīgas biznesa inkubatora dalībniekiem.

Kuldīgas biznesa inkubatora vecākā projektu vadītāja Līga Raituma atklāj, ka uzņēmums inkubatorā iestājies 2017. gada pavasarī. Ja uzņēmums inkubācijā ir ilgāk nekā gadu, tad tiek līdzfinansētas praktiskas lietas - izejmateriāli, iepakojumi, iekārtas un citas lietas. Uzņēmums kļūst konkurētspējīgs, ja daļu no izdevumiem sākotnēji sedz inkubators, uzsver Raituma. 

„Laura atnāca un teica, ka es gribu izstādi, bet man vēl nav ražotnes, jo viss vēl top. Mēs uztaisījām pirmo partiju un nodrošinājām apmeklējumu "Riga Food", kas ir vienreiz gadā, tāpēc bija jāpaspēj. Tas bija veiksmīgs mārketinga triks," stāsta Raituma.

Otrs sadarbības partneris ''Mazo lāču putrai'' ir ''Altum''. Kurzemes reģiona vadītāja Ilze Grundmane uzskata, ka tieši Kuldīgā pēdēja laikā īstenotas drosmīgas un inovatīvas idejas:

„Te tika salikti kopā visi iespējamie atbalsta veidi, lai īstenotu ideju. "Mazo lāču putras" saimniece nebaidījās, kaut gan putru ražotāju gan bērniem, gan pieaugušajiem pasaulē ir daudz. Ne mirkli nenobijās no konkurentiem, tā viņa drosmīgi un pārliecinoši tapina savu ideju.” 

Rudenī ''Altum'' radīta jauna atbalsta programma mazajiem lauku uzņēmējiem, kuriem ir iespēja aizņemties līdz 25 tūkstošiem eiro bez nodrošinājuma apgrozāmajiem līdzekļiem, lai var sagatavoties sezonai. Iespējas ir gan mājražotājiem, gan jaunajiem uzņēmējiem, kuru apgrozījums nepārsniedz 70 tūkstošus eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti