Pusdiena

Pusdiena 03.05.2017

Pusdiena

PBK korespondente Jelgavas bērniem māca žurnālistiku, bet televīzijā slavē vietējo domi

Valdība skatīs nodokļu reformas pamatnostādnes arī bez Vienotības atbalsta

Kučinskis virza nodokļu reformu arī bez «Vienotības» atbalsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Arī pēc valdību veidojošo partiju – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības (NA) un partijas "Vienotība" – sanāksmes "Vienotība" nav mainījusi savu nostāju un neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes. Trešdien, 3.maijā, valdības sēdē pamatnostādnes gan tiks skatītas.

Arī trešdien no rīta pēc koalīcijas partiju tikšanās politiskās sarunas par nodokļu reformu ir iestrēgušas. "Vienotības" ministri joprojām izšķirošajā balsojumā valdības sēdē plāno nepiedalīties.

Kā norādīja partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, veselības budžeta iztrūkums ir jārisina jau šajā reformā, nevis vēlāk.

Viņš arī uzskata, ka plāns kompensēt reformas izmaksas, paļaujoties uz ekonomisko izaugsmi, ir balstīts ticībā, nevis zinātniskos aprēķinos. 

"Ja mēs skatāmies lielākā sadaļa, kā kompensēt 462 miljonus eiro, tā ir akcīze. Akcīzes [celšana dos] 40 miljonus eiro. Tie ir tikai mazāk kā 10% no šīs summas. Budžeta deficīts – 170 miljoni, kas ir aizņemta nauda. Pārējās sadaļās ir ieguvumi no ēnu ekonomikas un ieguvumi no ekonomiskās izaugsmes. Uz šo projecēt virsū jau konkrētus ienākumus ir ļoti riskanti," skaidroja Smiltēns.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) netaisās padoties. Viņš piedāvā trešdien valdības sēdē skatīt nodokļu reformas pamatnostādnes, lai "Vienotības" ministri varētu konkrēti norādīt, kuras vietas ir pilnveidojamas. Kučinskis uzsver – šodien pie kaut kādas vienošanās sakarā ar nodokļu reformu ir jānonāk. 

"Es labi zinu, ka "Vienotības" ministriem nav mandāta šodien balsot. Es ar to rēķinos. Ja mēs vienojamies par formu un šādiem punktiem, un ministri piekrīt, un viņi saka, ka nav mandāta, es esmu gatavs gaidīt, kamēr ministri aiziet uz savu frakciju pēc mandāta. Bet atlikt uz nenoteiktu laiku, tas nozīmē šodien jau pārvilkt visam strīpu, un tad es neredzu jēgu šai reformai.

Vai šodien jāapstiprina, vai šodien jāvienojas pārtraukt, vismaz zinot, par ko mēs tālāk runājam ar noteiktu laika rāmi," sacīja premjers.

Tikmēr trešā valdības koalīcijas partnera – Nacionālās apvienības (NA) – līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda atbalstu reformai, norādot, ka kopējie pasākumi ir pareizi un tālāk var diskutēt par detaļām. Dzintars kritizēja "Vienotību", uzskatot, ka tā ir pēkšņi mainījusi savu viedokli.

"Vienā reizē iznākot no koalīcijas sēdes un tiekoties ar žurnālistiem saka, mēs konceptuāli atbalstam, mēs esam gatavi pieņemt pamatnostādnes, bet mums būs arī citi precizējumi. Nākamajā brīdī mēs atsaucam šo soli un sakām nē, reformu mēs varēsim atbalstīt tikai tad, kad tā būs kvalitatīva. Mēs nevaram justies droši, un tas arī rada šīs lielākās sastrādāšanās grūtības, ar ko "Vienotība" vai atsevišķi tās politiķi, vai atsevišķi tās spārni iznāks vēl pēc nedēļas vai divām," sacīja Dzintars..

Runājot par valdības stabilitāti, Kučinskis norādīja, ka šobrīd meklē veselo saprātu un kopsaucējus, un gaida rakstiskus "Vienotības" iebildumus par reformu. Tikmēr Smiltēns uzsvēra, ka valdība ir stabila.

"Arī vakardien pēc tikšanās ar premjeru tika uzsvērts, ka "Vienotība" sagaida kvalitatīvu darbu no Finanšu ministrijas, bet apliecina atbalstu premjeram un šai valdībai.

Līdz ar to tas nav dienas kārtības jautājums par kaut kādu valdības nestabilitāti," apgalvoja Smiltēns.

Nodokļu reformas pamatnostādnes valdība trešdien skatīs aiz slēgtām durvīm. 

Jau ziņots, ka "Vienotība" otrdien, 2.maijā, nolēma neatbalstīt Finanšu ministrijas (FM) izstrādātās nodokļu reformas pamatnostādnes, jo uzskata, ka reformas piedāvājums nav pietiekami kvalitatīvi izstrādāts. "Vienotības" ieskatā FM piedāvājums būtu jāpārstrādā. Ministru prezidents Kučinskis pēc tikšanās ar "Vienotības" pārstāvjiem atzina, ka ir pārsteigts par koalīcijas partnera nostāju.

Tāpat vēstīts, ka FM nosūtīja saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018. – 2021.gadam projektu, kurā paredzētas iepriekš FM pieteiktās reformas

FM informēja, ka vidēja termiņa nodokļu reformas galvenie virzieni ir iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) sloga sa­ma­zināšana algota darba ienākumam, citu ienākuma veidu nodokļu likmju vienādošana, uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) sistēmas reforma, kā arī solidaritātes nodokļa atcelšana un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekta maksimālā apmēra otrā līmeņa griestu ieviešana.

Daļa nodokļu reformas pasākumu būs atkarīgi no tā, vai Eiropas Komisija atļaus budžeta deficītu paaugstināt līdz 170 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti