Panorāma

K.Šadurskis: skolotāju algu modelis būs jūnijā

Panorāma

Tiesībsarga J.Jansona nākamie pieci gadi

M.Kučinskis – vizītē Lietuvā

Kučinskis vēlas dzelzceļa posma Mažeiķi–Reņģe atjaunošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc Igaunijas apmeklējuma Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) ceturtdien, 3.martā, devās iepazīšanās vizītē uz Lietuvu, kur tikās ar savu Lietuvas kolēģi Aļģirdu Butkeviču, prezidenti Daļu Grībauskaiti, kā arī apmeklējis uzņēmuma "Sakret" rūpnīcu.

Abu valstu premjeru tikšanās ilga vien 45 minūtes, taču izrunāto tēmu klāsts ir plašs. Viena no svarīgākajām tēmām bija Latvijas un Lietuvas attiecībās ir enerģētika. No vienas puses, gan Latvijai, gan Lietuvai ir vienoti mērķi – droša enerģētika un atkarības no Krievijas mazināšana. Šī mērķa īstenošanā Lietuvai ir daudz panākumu. No otras puses, Lietuva pakāpeniski pārvēršas par reģiona līderi un gatavojas pārdod enerģiju Latvijai.

Tāpat reģiona valstis turpina strādāt arī pie elektrotīklu sinhronizācijas, lai saslēgtos ar Eiropas kontinentālo tīklu, jo pašlaik abas valstis ir pieslēgtas Krievijas un Baltkrievijas sistēmai.

Kučinskis arī akcentēja Latvijas interesi dzelzceļa posma Mažeiķi–Reņģe atjaunošanā.

Lietuvas premjers Aļgirds Butkevičs arī apsveica Latviju ar gāzes tirgus atvēršanu: “Tas ir solis, lai mēs dibinātu kopīgu Baltijas valstu gāzes tirgu. Īpašu uzmanību pievērsu Ostrovecas AES, kas tiek celta Baltkrievijā, un uzsvēru, kā tā apdraud ne vien Lietuvas nacionālas intereses, bet arī Eiropas intereses.”

Abi premjeri atzīmēja  velmi sakārtot arī jūras robežas jautājumu, un viņi cer uz veiksmīgu starpvaldību sadarbību. “No Latvijas premjera es sapratu, ka nākamai sēdei būtu jānotiek Liepāja, un šis jautājums būs iekļauts darba kārtībā. Tagad Lietuvas un Latvijas ministriem ir jāsagatavo savi mājas darbi. Ceru, ka Liepājā būs kāds risinājums,” sacīja Butkevičs.

Premjeru sarunai sekoja Kučinska tikšanās ar Lietuvas prezidenti. Vēlāk premjers devās uz vienu no Latvijas rūpnīcām Lietuvā, kur viņam piebiedrojās Lietuvas ekonomikas ministrs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti