Kučinskis skeptisks par LMT un «Lattelecom» apvienošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Topošajai valdībai būs jāizšķiras par tālāku uzņēmumu "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) nākotni. Aizejošās valdības laikā vairākkārt apspriesta iespēja apvienot abus sakaru uzņēmumus vienā, par ko notikušas sarunas arī ar otru akcionāru, zviedru uzņēmumu "Telia Sonera". Šādu variantu kritizē potenciālais topošās valdības vadītājs Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība). Tikmēr uzņēmēji norāda, ka vilcināties ar lēmumu vairs nedrīkst.

Par iespējām apvienot uzņēmumus "Lattelecom" un LMT vairākkārt diskutēts aizejošajā valdībā, kas aicināja speciālai darba grupai apsvērt abu uzņēmumu tālāko nākotni. Daļa akciju abos uzņēmumos pieder valstij, bet daļa – skandināvu uzņēmumam "Telia Sonera", kas paudis vēlmi uzņēmumus apvienot un iegūt kontrolpaketi.

Par to, kā rīkoties, būs jālemj jaunajai valdībai. Tās potenciālais vadītājs Māris Kučinskis uz uzņēmumu apvienošanu raugās skeptiski un tajā neredz potenciālus ieguvumus.

"Ja ir mums divi veiksmīgi uzņēmumi, tad piedāvājums viņus apvienot šķiet pēc kaut kāda mākslīga veidojuma. Cik zinu, tad arī abu uzņēmumu viedokļi atšķiras. Pasaulē tas notiek dabīgā veidā, kad stiprākais apēd vājāko un izaug, bet tas ir valstij ļoti nozīmīgs lēmums, kur vajadzētu septiņreiz nomērīt, ko tad mēs iegūstam un ko zaudējam," uzskata Kučinskis.

Zviedru akcionārs "Telia Sonera" valdībai piedāvājis trīs rīcības variantus, stāsta pašreizējā valsts kapitāla daļu turētāja, Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

"Ierosina vai nu visu nopirkt, vai nu visu pārdot par to pašu cenu mums, vai apvienot un to kopā turpināt pārvaldīt, apvienoto uzņēmumu. Es domāju, visi trīs scenāriji "Telia Sonera" ir pieņemami, no viņu stratēģijas viedokļa izskatās, ka viņiem tā apvienošana ir interesantākā, bet viņi piedāvā vēl līdzvērtīgus variantus, mēs viņus arī tagad mēģinām izvērtēt," klāsta PA vadītājs.

Visu daļu pārdošana vai nopirkšana no "Telia Sonera" gan būtu visai neizdevīga un dārga. Jāatzīmē, ka uzņēmumu apvienošanos atbalsta "Lattelecom", kas norāda - Eiropā vairākās valstīs mobilo un fiksēto telesakaru operatori jau apvienojušies. Uzņēmuma valdes priekšsēdis Juris Gulbis stāsta, ka lēmums gan jāpieņem abiem akcionāriem un vilcināšanās tikai kaitējot.

"Tas, ko ir izdarījusi "Lattelecom" valde - mēs esam analizējuši dažādus variantus un veikuši aprēķinus par iespējamo uzņēmumu apvienošanos. Kopējie finanšu efekti no uzņēmumu apvienošanās akcionāriem ir aptuveni 300 miljoni eiro. Mēs to esam iesnieguši gan padomei, gan akcionāriem. Viņiem ir jāpieņem lēmums, vai viņiem interesē šāds darījums, vai nē. Ir svarīgi pieņemt kaut kādu lēmumu, jo biznesā sliktākais ir tas, ka runā un nepieņem lēmumus. Tas jau turpinās ļoti ilgi," teica Gulbis.

Uz apvienošanas riskiem norādījusi Konkurences padome, paužot bažas, ka tas kropļotu konkurenci un ilgtermiņā varētu radīt vēlmi jaunizveidotajam uzņēmumam paaugstināt pakalpojuma cenas. Uzņēmumu apvienošanos neatbalsta arī LMT.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti