Rīta Panorāma

Dziesmu rakstīšanas nometne "RIGaLIVE 2018"

Rīta Panorāma

Ditas Lūriņas un viņas domubiedru "Tango bez asinīm"

Intervija ar ministru prezidentu Māri Kučinski

Kučinskis nepieļauj «Latvijas dzelzceļa» dotēšanu no budžeta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) nepieļauj iespēju no valsts budžeta dotēt koncernu “Latvijas dzelzceļš” (LDz), ja ievērojami samazināsies pārvadāto kravu apjomi.

Kučinskis LTV raidījumam “Rīta panorāma” sacīja, ka izprot kravu samazinājumu, jo Krievija novirza kravas uz savām ostām, savukārt atrast alternatīvas un pārorientēties uz konteinerkravām no Ķīnas vai Indijas nevar tik ātri, tas prasīs divus, trīs vai četrus gadus.

Taču dotāciju vietā LDz jādomā par iekšējo optimizāciju. Šobrīd uzņēmums savā stratēģijā piedāvā veidot drošības fondu, netērējot iepriekš gūto peļņu, ja būs sliktāki laiki.

No nodokļu maksātāju naudas dotē tikai pasažieru pārvadājumus, un infrastruktūras uzturēšanai budžeta naudu netērē, norādīja premjers.

Un no LDz arī esot sapratne, ka “nebūs tā, ka viens pēkšņi nāk ar lielu maisu prasīt nodokļu maksātāju līdzekļus”, piebilda Kučinskis.

KONTEKSTS: 

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka valdībā iesniegts Satiksmes ministrijas gatavots dokuments, kas paredz valstij iesaistīties “Latvijas dzelzceļa” finanšu stabilitātes nodrošināšanā, ja uzņēmums pats netiks galā ar infrastruktūras apsaimniekošanu.   Dzelzceļa nozare pēdējos gados piedzīvo konstantu kravu kritumu, ja rēķina pārvadātās tonnas uz sliežu kilometru, tad kopš 2012.gada kritums bijis vairāk nekā par 30%. Kravu ir mazāk, un tas nozīmē mazāk naudas sliežu uzturēšanai. 

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka  valstij maks būs jāatver, ja kravu būs par kādiem 10 miljoniem tonnu mazāk, “ja dzelzceļa kravas nokrīt uz 30 miljoniem tonnu, tad maksa būtu nepieciešams apmēram 5 miljonu eiro” ikgadējais maksājums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti