Kučinskis: Nākamā gada budžetā priekšroka būs jādod veselībai un izglītībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nākamā gada budžetā tā sauktā fiskālā telpa jeb līdzekļi papildus tēriņiem vai iespēja samazināt ieņēmumus, piemēram mazinot kādus nodokļus, sasniegs tikai dažus desmitus miljonus eiro. Nozaru ministrijām ir jārēķinās, ka nevienai nebūs iespējams piešķirt ļoti apjomīgu papildus finansējumu, bet prioritāte būs izglītība un veselība, norādīja premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība). 

Tiesa, vienlaikus valdība grib pārliecināt Eiropas Komisiju par iespēju nepieskaitīt veselības nozares reformām nepieciešamos līdzekļus valsts budžeta deficīta rādītājiem un centīsies atrast iespēju novirzīt lielāku finansējumu veselības aprūpei, norādīja premjers.

Kučinskis uzsvēra, ka reformas izglītības nozarē un veselības aprūpes sistēmā ir nepieciešamas, un, piemēram, par naudu veselības aprūpei ir iespējams runāt ar Eiropas Komisiju, pārliecinot šos papildus tēriņus neiekļaut budžeta deficītā. Taču “tie vienalga ir  [papildu] 35 miljoni eiro,” sacīja Kučinskis.  

Kučinskis: Nākamā gada budžetā priekšroka būs jādod veselībai un izglītībai
00:00 / 01:17
Lejuplādēt

Nākamā gada budžeta deficītu varētu palielināt no 0,9% līdz 1% no iekšzemes kopprodukta, lai finansētu reformas veselības nozarē, atzinusi finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņas partijas biedra, veselības ministra Gunta Belēviča iecerētās jaunās politikas iniciatīvām esot vajadzīgs vairāk līdzekļu. Ar līdz šim paredzētajiem 9 miljoniem eiro nepietiks, jo nauda vajadzīga gan reformām veselības, gan izglītības nozarē. Ja tiks palielināts budžeta deficīts, veselības sistēmas uzlabošanai varētu izlietot papildus 44 miljonus eiro. 

Latvijai gan vēl  jālūdz  Eiropas Komisijai  atļauja palielināt valsts budžeta  izdevumu pārsvaru pār ieņēmumiem. Valdībā cer, ka Briselē to neliegs, jo, veicot strukturālās reformas  veselības nozarē, iegūs visa Latvijas ekonomika. Kučinskis paskaidroja, ka sarunas ar Eiropas Komisiju  tiks sāktas tikai tad, kad būs skaidrs nozares reformu plāns. To tuvākajā laikā solījis prezentēt Belēvičs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti