Rīta Panorāma

Pavasara saulgriežu sagaidīšana Rīgā

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Mārtiņu Bondaru par 2019. gada budžetu

Telefonsaruna ar Māri Kučinski par 2019. gada budžetu

Kučinskis: Budžets par tehnisku tiek saukts, lai attaisnotu neizpildāmus solījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šā gada valsts budžetu, par kuru trešdien, 20. martā, paredzēts balsojums Saeimā, nedrīkst saukt par tehnisko budžetu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja bijušais Ministru prezidents, parlamenta opozīcijas deputāts Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)).

"Pamatā tas ir veidots no mūsu iepriekšējās valdības [izstrādātā budžeta]. Nedomāju, ka tur ir kaut kas slikts. Veselības aprūpei palielināts finansējums - normāls, pilnvērtīgs budžets. Par tehnisko viņu sauc tādēļ, lai attaisnotu solījumus, kurus nevar izpildīt," teica Kučinskis.

Ekspremjers uzsvēra, ka šā gada budžetā pārņemtas visas iepriekšējās valdības prioritātes un ir žēl, ka valdībai neizdodas vienoties ar izglītības darbinieku arodbiedrību par algu celšanu. ZZS budžetu Saeimas balsojumā neplāno atbalstīt, kamēr nebūs panākta vienošanās ar pedagogiem.

Kritiskus vārdus budžetam veltīja arī Saeimas opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" pārstāvis, Budžeta komisijas loceklis Igors Pimenovs. Intervijā Latvijas Radio Pimenovs stāstīja, ka Latvija ir maza valsts, kurai nav iespējams sagaidīt lielu naudu, tā vienkārši "gaidot pie jūras krastiem". Tādēļ valstij jārūpējas, lai konkurence palielinātos.

Savukārt Saeimas budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!") tikmēr pauda, ka visas koalīcijas partijas apzinās to, ka nākamo četru gadu laikā būs jāpilda viss solītais, bet 2019. gada budžets bija izšķiršanās. Kas attiecas uz skolotājiem, tad ir jābūt lielākām reformām izglītības nozarē, jo nav noslēpums, ka skolu skaits Latvijā ir par lielu. Arī izglītības prasības mūsdienās ir citādas, nekā bija 20. gadsimtā.

KONTEKSTS:

Trešdien Saeima lems par konceptuālu atbalstu 2019. gada valsts budžeta projektam. Parlamenta sēde sāksies plkst.10, un tajā paredzēts skatīt 2019. gada valsts budžeta likumprojektu un 14 ar to saistītos likumprojektus.

2019. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,2 miljardu, bet izdevumi 9,4 miljardu eiro apmērā. Pamatbudžetā plānotie ieņēmumi veido 6,4 miljardus, bet izdevumi 6,8 miljardus eiro. Savukārt speciālajā budžetā ieņēmumi plānoti trīs miljardu eiro, bet izdevumi 2,8 miljardu eiro apmērā.

2019. gada vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt IKP pieaugums 2019.gadā prognozēts 3% apmērā.

Tikmēr  pedagogu arodbiedrība neizslēdz, ka varētu panākt vienošanos ar valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem par pedagogu algu palielināšanas kārtību. Tomēr trešdien ieplānotais pikets pie Saeimas notiks jebkurā gadījumā, norādīja arodbiedrībā. Tajā prasīs politikas veidotājiem pildīt savus solījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti