Krīzes skartie zemnieki briest vērienīgiem protestiem Briselē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai protestētu pret krīzi Eiropas lauksaimniecībā, Briselē plānota vērienīga Eiropas lauksaimnieku protesta akcija, uz kuru gatavojas doties arī zemnieki no Latvijas, liecina informācija Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) mājaslapā

LLKA norāda, ka protesta akcija Briselē plānota 7.septembrī un tās laikā plānots akcentēt "bezprecedenta situāciju piena, cūkkopības, lopkopības, augļu un dārzeņu nozarēs un pieprasīt tūlītēju rīcību". Protesta akciju rīko Eiropas lauksaimnieku organizācija COPA-COGECA.

Pirms tam šo ceturtdien, 20.augustā, Lietuvā plānota Baltijas valstu kooperatīvu vadītāju tikšanās, lai pārrunātu situāciju piena nozarē un iespējas kopīgi vērsties pie Eiropas Savienības (ES) institūcijām, lai iegūtu atbalstu Krievijas pārtikas embargo radīto zaudējumu segšanai.

"Vienotas pozīcijas rašana Baltijas valstu vidū vienmēr ir bijis izaicinājums, bet vienlaikus ļoti nepieciešama rīcība. Jo īpaši aktuāli tas ir tagad, kad visas trīs valstis ir starp vissmagāk cietušajām no Krievijas sankcijām. Tikšanās laikā varēsim dziļāk izprast situāciju katrā valstī, saprast, kā varam sadarboties," norāda LPKS “Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

Viņa atzīmē, ka tikšanās laikā plānots pārrunāt arī iespējamo sadarbību ilgtermiņā –  par kooperāciju Baltijas valstu līmenī, vienojoties par kopīgu piena pārstrādi.

Jau ziņots, ka valdība otrdien krīzē nonākušajai piensaimniecības nozarei piešķīra atbalstu 7,6 miljonu eiro apmērā – šo finansējumu saņems piena ražotāji. Ciltsdarba atbalstu izmaksās jau šā gada septembrī un to varēs saņemt ganāmpulka īpašnieki, kas regulāri nodod pienu pārstrādei.

Atbalsts piešķirts, lai mazinātu Krievijas pērn noteiktā embargo sekas. Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Biedrības „Zemnieku saeima” vadītājs Juris Lazdiņš trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka nozarei ar valdības atvēlētajiem vairāk nekā septiņiem miljoniem eiro pietiks trim mēnešiem. Latvijas piena ražotāji cer uz lielāku Eiropas Komisijas atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti