Dienas ziņas

PVO reģistrē rekordlielu Covid-19 saslimšanu skaita pieaugumu

Dienas ziņas

Vīngliemežu lasīšana – iespēja piepelnīties

Krīzes laika projekts - mājražotāju tirgus

Krīzes laika projekts – Tukumā tapis mājražotāju tirdziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens variants bija sēdēt mājās un raudāt, otrs mēģināt ko jaunu. Tā par krīzes laika projektu - mājražotāju tirgu Tukuma novadā saka tā organizators, kuram tāpat kā citiem izklaides jomā strādājošajiem Covid-19 no kalendāra izdzēsa visus pasākumus.  

Vietā, kur Tukuma pilsēta satiekas ar Tumes pagastu, pirmdien, 22. jūnijā, jau piekto reizi pulcējās tuvākas un tālākas apkaimes amatnieki un mājražotāji, kuriem Covid-19 radītā krīze  pamatīgi izjaukusi saplānoto izbraukuma tirdzniecību.

“Krīzes laikā faktiski visi tirdziņi bija slēgti, nekas nenotika, pilsētas svētki nenotika. Gadatirgi atcelti, visas Lieldienas, viss, un izbraukuma tirdzniecībā paredzētā peļņa uzreiz apstājās. Paldies vietējiem, kuri izdomāja, ka mēs varētu paši kaut kādu tirdziņu izveidot,” sacīja zemnieku saimniecības “Kaspari” pārstāvis Kaspars Kradevics.

Straumes ielas tirgus organizators Juris Rozenbergs pats gan nav īsti  mājražotājs, tomēr Covid-19 radītās problēmas viņu skāra tikpat sāpīgi kā mazos ražotājus.

“Man bizness pamatā ir skatuve, skaņa, gaisma pasākumiem, ko es būvēju, un laikam jau  man nav jāstāsta cik daudz šogad ir pasūtījumu. Un tad viens variants bija sēdēt mājās un raudāt, cik viss ir slikti, otrs - uzcelt puķu veikalu, tepat mēs audzējam arī puķes, un tā mēs te darbojamies… Un tad jau parādījās arī interese no citiem tirgotājiem,” stāstīja Juris Rozenbergs.

Mēneša laikā mājražotāji tirdziņā jau kļuvuši teju par lielu ģimeni, kas priecājas gan par katru pircēju, gan kopā būšanu.

Ponijs Princis gan netiek pārdots, viņš tirdziņā vizina bērnus, stāstīja ponija saimniece Ance Bērziņa.

“Man liekas, ka tas ir tas labākais, kas var būt. Man liekas, ka te visi ir savējie, te ir tāda draudzīga atmosfēra. Tas nav tas tradicionālais tirgus kā, piemēram, Rīgā,” sacīja Bērziņa.

Māksliniece Paula Stube novērojusi, ka tirdzniecība ļoti atkarīga no tā, kad cilvēkiem ir bijusi algas diena. “Tas ir ļoti jūtams. Ir viena nedēļa, kad iet labi, kad tu priecājies, un cita nedēļa atkal ir diezgan bēdīga, bet tomēr laiks ir labi pavadīts,” atzina Stube.

Līgo svētku priekšvakarā mājražotāja Dace Liepiņa-Matisone izveidoja īpašā tehnikā pītus vainadziņus, bet ikdienas prece esot tamborējumi. Šī vieta piesaistījusi ar draudzīgajiem tirgošanās nosacījumiem, kas šajā laikā neesot mazsvarīgi.

“Lielie tirgi parasti ir ļoti dārgi. Un šinī laikā riskēt uz lielām naudiņām ir ļoti riskanti un arī bišķiņ bailīgi,” atzina Liepiņa-Matisone.

Un, lai gan visi cer, ka krīze drīz beigsies, Straumes ielas tirdziņš palikšot un turpināšot attīstīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti