Krīze cūkkopības nozarē – saimniecības Latvijā spiestas mazināt ganāmpulkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Padziļinoties cūkkopības nozares krīzei, saimniecības Latvijā samazina ganāmpulkus. Līdzās cūkgaļas cenas ilgstošajam kritumam situāciju īpaši sarežģī arī ražošanas izmaksu pieaugums, skaidroja Cūku audzētāju asociācijā. Zemkopības ministrija lūdz atbalstu Eiropas Komisijai (EK), ko nozares ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) plāno janvārī pārrunāt ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovsku, vēstīja Latvijas Radio.

Krīze cūkkopības nozarē – saimniecības Latvijā spiestas mazināt ganāmpulkus
00:00 / 03:42
Lejuplādēt

Jau vairāk nekā gadu Eiropas Savienības (ES) tirgū ilgstoši un ar lejupejošu tendenci svārstās cūkgaļas iepirkuma cena. Patlaban tā ir ap 93 centiem par kilogramu, kas joprojām ir krietni zem pašizmaksas. Zemkopības ministrijas speciālists Zigmārs Ķikāns skaidroja, ka novembra beigās cūkgaļas vidējā cena Latvijā sasniedza rekordzemu līmeni un bijusi par 25% zemāka par ES vidējo.

Ķikāns teica: "Diemžēl mēs redzam, ka ES vidējo cenu līmenis nav tik zems, kāds tas ir Latvijā, līdz ar to ES kopumā atbalsta pasākumi šobrīd netiks ieviesti, bet EK aicināja apsvērt Latviju ieviest atbalsta pasākumus no valsts budžeta līdzekļiem un tad EK sniegs apstiprinājumu šāda atbalsta sniegšanai."

Pērn nozares atbalstam no valsts atvēlēti 2,5 miljoni eiro, kā arī, lai cūkkopības saimniecības atbalstītu kovida krīzes seku mazināšanā, šogad paredzēti 12,5 miljoni eiro, no kuriem līdz šim saimniecībām izmaksāta puse par ieņēmumu samazinājumu un nesegtajām pastāvīgajām izmaksām.

Cūkaudzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece skaidroja, ka nozares krīzi padziļina ne vien cenu kritums, bet arī pašreizējais izmaksu pieaugums – lopbarības, degvielas un elektrības sadārdzināšanās.

Viņa norādīja: "Es uzskatu, ka mēs esam jau tuvu traģēdijai, jo saimniecības sāka likvidēt dzīvniekus, jo nespēj pabarot, un paradokss ir tāds, ka mēs nesaražojam 100% no nepieciešamā apjoma, mēs saražojam tikai 57%, bet vēl divas nedēļas atpakaļ mani asociācijas biedri man ziņoja, ka cūkas nepērk. Principā tās pāraug."

Ņemot vērā, ka pat ar zemo cenu vēl ir sarežģījumi produkciju realizēt Latvijā, Lejniece norāda uz nevienlīdzīgo tirgu Eiropas Savienības iekšienē.

"Redzam, ka no Spānijas, kur iepirkuma cena no zemniekiem ir augstāka nekā Baltijā – tiek ievesta gan Latvijā, gan Lietuvā spāņu gaļa, kas liecina, varbūt ir netiešie atbalsti audzētājiem, kuri var atdot lētāk, manā izpratnē – dempingot citā valstī," viņa sacīja. Tāpat Lejniece norādīja, ka Latvijai par sliktu spēlē augstā pievienotās vērtības nodokļa likme, kas citās valstīs ir ievērojami zemāka.

Pirmās problēmas cūkgaļas tirgū parādījās pērn rudenī, kad papildus kovida krīzei Vācijā konstatēja Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, kas ierobežoja šīs produkcijas eksportu uz trešajām valstīm, radot pārprodukciju Eiropas Savienības tirgū. Agroresursu un ekonomikas institūta eksperte Inguna Gulbe Eiropas Savienībā būtisku pieprasījuma pieaugumu pēc cūkgaļas neprognozē.

"Liela pasaules daļa vispār nav paēdusi. Ja viņiem būtu nauda, viņi ēstu visu, ko var, un cūkgaļa, protams, sapņu produkcija. Mums ir jāmēģina ar kaut kādām metodēm eksportēt uz tām valstīm kā humāno palīdzību caur ANO. Tas ir kaut kāds risinājums, kur iejaucās valstis vai Eiropas Savienība, lai atrisinātu lielo pārprodukciju tajā brīdī. Bet, kā jau visās krīzēs, droši vien daļa no spēlētājiem izies no tirgus un paliks stiprākie," teica Gulbe.

Latvijā kopumā ir ap 4000 cūkaudzēšanas saimniecību, no kurām komerciāli aktīvas pagaidām vēl ir ap 100.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti