Kritizē nodomu nedot "ātros" kredītus 18-19 gadus veciem jauniešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kaislības ap ātro kredītu jomu nebeidz rimties. Šoreiz tās saistītas ar ātro kredītu devēju nodomu aizdevumus vairs neizsniegt pilngadību sasniegušiem 18 un 19 gadus veciem jauniešiem. Tiesībsargs Juris Jansons šo nodomu dēvē par diskriminējošu. Kritiska ir arī Ekonomikas ministrija, kas patlaban strādā pie ātro kredītu devēju iegrožošanas.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija trešdien paziņoja par nodomu ātros kredītus vairs neizsniegt 18 un 19 gadus veciem jauniešiem. Tas, asociācijas ieskatā, risinātu problēmu, ka parādu jūgā ieslīgts gados jauni cilvēki, kuri nereti vēl sēž skolas solā un kam vēl nav stabilu un regulāru ienākumu.

Plānots, ka ierobežojums pastāvēs, līdz būs izveidots vienots kredītreģistrs, kas nodrošinātu iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni. Tikmēr tiesībsargs šo nodomu dēvē par diskriminējošu: "Saskaņā ar Satversmi tas būs diskriminācijas aizlieguma pārkāpums uz vecuma pamata. Otrkārt, ja raugāmies uz rīcībspēju, tad, 18 gadu vecumu sasniedzot, persona iegūst pilnu rīcībspēju, proti, laulāties, vēlēt, tik ievēlētam parlamentā, ņemt jebkāda veida citus kredītus, un šī ažiotāža ap ātrajiem kredītiem, manuprāt, tiek risināta no otras puses.”

Pēc tiesībsarga Jansona domām, ir jādomā par lielāku patērētāju tiesību aizsardzību, tostarp par efektīviem mehānismiem, lai nepieļautu maldinošu informāciju un reklāmas. Tāpat ātro kredītu devējiem ir jāpārliecinās par potenciālā klienta kredītspēju. Līdzīgās domās ir arī Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis. "Manuprāt, likumiskais ietvars ir Civillikums, kas paredz rīcībspēju personai no 18 gadiem. Ir ļoti daudz cilvēku, kam šajā vecumā ir jau bērni, kas ir jau tēvi, vai mātes - praktiski jau pieauguši. Neviens viņiem neliedz tomēr šo cilvēku vērtēt jau tagad. Kredītreģistrs ir viens no informācijas avotiem. Ja viņi ļoti vēlās viņi jau šobrīd par 15 latiem var šajā kredītu reģistrā ietiet un apskatīt viņiem svarīgo informāciju. Tas nav iemesls sēdēt un neko nedarīt."

Gan tiesībsargs, gan arī ministrijas parlamentārais sekretārs apšauba, vai bizness uz savu galvu pats var izvirzīt šādus nosacījumus, pasakot, kāda vecuma cilvēkiem aizdos naudu un kam kredītus nedos. Tiesībsargs Jansons aizrāda, ka šādus vecuma ierobežojumus liedz noteikt ne tikai Satversme, bet arī starptautiskie tiesību akti, kam Latvija ir pievienojusies.

Par spīti šai kritikai, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija negrasās mainīt savu nostāju, stāsta asociācijas vadītāja Baiba Fromane: "Pozīcija šajā gadījumā ir diezgan mulsinošana. No vienas spiežot uzņēmējus uz to, ka ir jāvērtē un nedrīkst jauniešiem dot aizdevumus. Vienlaikus, ieviešot šos ierobežojumus  - izteikt kritiku par to, ka tas tiek darīts. Lai nemestu ēnu uz visu nozari kopumā, uzņēmēju asociācijas biedri ir šādu lēmumu ir pieņēmusi."

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas datiem patlaban 18 un 19 gadu vecu jaunieši veido 5% kopējā ātro kredītu devēju klientu lokā. Ņemot vērā sabiedrībā augošo neapmierinātību ar ātro kredītu devēju darbību, Ekonomikas ministrijas darba grupa sākusi izstrādāt priekšlikumus ātro aizdevumu iegrožošanai un lielākai kontrolei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti