Labrīt

Kultūras kanons: Viesturs Vecgrāvis par Kārli Skalbi

Labrīt

Kultūras kanons: Jānis Dripe par Gunāru Birkertu

Kriņicas ekonomikas foruma galvenā tēma - Eiropas nākotne nākamajās desmitgadēs

Kriņicas ekonomikas foruma galvenā tēma - Eiropas nākotne nākamajās desmitgadēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, kopienas vienotība, drošība, ārpolitika un ekonomika. Pēc vasaras brīvdienu noslēguma, šie būs starp galvenajiem un aktuālākajiem tematiem Eiropas Savienībā (ES) nākamajos mēnešos. Šos jautājumus plaši apspriedīs arī ikgadējā Kriņicas ekonomikas forumā, kas šodien sākas Polijas dienvidos. Par „Austrumeiropas Davosu” dēvētajā konferencē piedalās simtiem dalībnieku, arī politiķi un eksperti no Latvijas.

Briselē un Strasbūrā institūcijās jaunā darba cēliena sākšanos jau nākamnedēļ iezīmēs Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera ikgadēja uzruna par situāciju Eiropas Savienībā. Avoti liecina, ka viņš uzrunā svarīgu vietu atvēlēs starptautiskās tirdzniecības jautājumiem, eirozonas ciešākai sakarībai, kā arī aizsardzībai.

Nākamajos mēnešos svarīgi diskusiju virzieni būs drošība un ārpolitika, tostarp ārējās robežas stiprināšana, migrācijas jautājumi, Eiropas Savienības un NATO sadarbības stiprināšana. Rudenī notiks Austrumu partnerības samits. Arī ekonomikas jautājumi – vienotais, īpaši vienotais digitālais tirgus, enerģētikas savienība.

Uz to norāda Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, vienlaikus uzsverot, ka ir divi galveni jautājumi, kam pievērsta liela uzmanība:

„Tās ir ''Brexit'' sarunas, kam ir ļoti liela nozīme. Arī Latvijai, tai skaitā, piemēram, par finansēm, kas ietekmēs tiešā veidā ES budžetu, un arī pilsoņu tiesības. Otrs paralēlais jautājums ir diskusijas par ES nākotni. Kā Eiropai efektīvāk un labāk funkcionēt turpmāk uz priekšu.”

Līdzīgs ieskats ir arī Fiskālās disciplīnas padomes biedram, ''Swedbank'' galvenajam ekonomistam Mārtiņam Kazākam. Viņš arī norāda, ka atjaunojas ekonomiskā izaugsme, bet nedrīkst aizmirst par ekonomikas stiprināšanu, piemēram, ar strukturālajām pārmaiņām, jo reiz var pienākt jauna krīze:

„Galvenā lieta - un nekas nav svarīgāks par to - ir vienkārši Eiropas Savienības vienotība. Lai ES politiski kļūst spēcīgāka.

Intereses katrai valstij, protams, ir ļoti dažādas. Bet tieši atrast kopsaucēju, spēcināt ES, izmantot šo ''Brexit'' gadījumu kā iespēju Eiropai kļūt politiski spēcīgākai.”

Par šiem Eiropai svarīgajiem jautājumiem plaši diskutēs Kriņicas ekonomikas forumā, kas sākas šodien un ilgs trīs dienas. Forumu Polijas dienvidos dēvē par „Austrumeiropas Davosu”. Šī gada konferences galvenā tēma ir par Eiropas nākotni nākamajās desmitgadēs.

Forumā Kriņicā piedalīsies arī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Kalniņa-Lukaševica:

„Kriņicā būs ļoti plašas diskusijas gan ekonomikas jomā, gan drošības politikā, gan ārpolitikā, tāpat arī specifiskas diskusijas par enerģētiku un transportu, kopīgi meklējot saskarsmes punktus. Ja paskatāmies, kas ir galvenais Eiropas Savienībai nākamajos desmit gados, tad es pilnībā pievienojos tam, kas ir teikts Romas deklarācijā – ka ir svarīgi, lai ES ir būtisks spēlētājs pasaulē, lai ES ir stipra un spējīga ietekmēt globālos procesus.”

Kalniņa-Lukaševica Latvijas skatu punktu raksturo ar vārdu „taisnīgums”.

Viņas vārdiem, tas ir „atjaunot taisnīgumu, neatkāpjoties no starptautiskajām normām un likuma varas, iepretim Krievijas realizētajai agresivitātes varai.” Runa ir arī par ekonomisko un sociālo taisnīgumu, mazinot nevienlīdzību gan sabiedrībās, gan starp Eiropas Savienības valstīm.

Kriņicas forumā piedalīsies arī ekonomists Kazāks. Viņš arī uzsver sociālā taisnīguma nozīmi. Tā nenodrošināšana, brīdina Kazāks, var novest pie Eiropas Savienības šķelšanās:

„Pamatu pamatos, ja šī izaugsme nebūs pietiekoši strauja, ja šī izaugsme nedos labumu plašam iedzīvotāju lokam, tad Eiropā politiskās intereses daudzos gadījumos, ne tikai valstu iekšienē, bet arī valstu starpā, kļūs ļoti atšķirīgas, un tad saturēt kopā ES būs ļoti grūti. Ekonomikas izaugsme, un pēc iespējas plašāka šo ekonomiskās izaugsmes labumu sadale.”

Kriņicas ekonomikas forums ir lielākā gadskārtējā konference Centrāleiropā un Austrumeiropā. Pērn to apmeklēja vairāk nekā trīs tūkstoši politiķu, ekspertu un žurnālistu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti