Dienas ziņas

Biznesa gēns rodas ģimenē

Dienas ziņas

Fotogrāfija ar dziesmu svētku stāstu

Vidzemē uzsāk rudzupuķu audzēšanu

Krimuldas pusē zemnieku saimniecībā «Zutiņi» iemēģina rudzupuķu audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vidzemes pļavās rudzupuķu ar katru gadu ir arvien mazāk, tāpēc Krimuldas pusē zemnieku saimniecība “Zutiņi” mēģina tās audzēt. Lai arī mērķis bija ziedus izmantot pašu vajadzībām, šogad tie nonāca arī Dziesmu un deju svētkos.

Zemnieku saimniecības “Zutiņi” saimniece Santa Meļķe ved rudzupuķu laukā. Tāds saimniecībā ir pirmoreiz. Sakritības dēļ rudzupuķēm rasts vērtīgs pielietojums – tās nonāk pie Dziesmu un deju svētku dalībniekiem no Siguldas.

Saimnieces uzdevums ir sagatavot 50 ziedu pušķīšus koristiem. “Viena daļa būs vainagiem, tur tie kātiņi un pumpuri nav tik svarīgi, viena daļa būs pušķiem,” rāda “Zutiņi” saimniece.

Iepriekš šajā laukā auguši pelēkie zirņi. “Tas bija eksperiments, domājot par nākamā gada svinīgo pasākumu – savām kāzām, bet gribējām izmēģināt šogad, vai paspēsim izaudzēt no sēklām ziedus. Pavasarī sējām, pašā maija sākumā, bet, ja gribas uz Jāņiem, var aprīļa beigās, ja ir piemērota zeme, sasilusi,” stāsta Santa. Rezultāts viņu patīkami pārsteidzis.

Šogad Līgo svētkos saimniecībā neviena rudzupuķe nogriezta gan netika, jo visas bija vēl pumpuros. Saimniece pieļauj – iespējams, vajadzēja sēt agrāk, bet agrā pavasarī lauks bija pārāk mitrs, lai to darītu.

Rudzupuķes pret vidi gan neesot prasīgas, galvenais esot saule, šādās, salīdzinoši sausās vasarās, tās augot pat ļoti labi. “Mūsu pusē katru gadu ar rudzupuķēm ir liela problēma, mums to nav. Mums tās kaut kā neaug. Kurzemnieki lielās ar saviem rudzupuķu laukiem, bet šeit, Vidzemē, to nav. Un rudzupuķes ir vienas no manām mīļākajām puķēm, un tas bija vēl viens pamudinājums pamēģināt šogad,” stāsta Santa.

Saimniecībā secina, ka eksperiments ir izdevies un rudzupuķes no sēklām izaug labi, un pieļauj, ka rudzupuķes noderēs ne tikai pašu gaidāmajās kāzās, bet to iespējams pārvērst par nelielu griezto ziedu biznesu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti