Krimuldā izkauj cūkas; autovadītājiem jārēķinās ar policijas pārbaudēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Autovadītājiem, kas dodas uz Vidzemes pusi vai Siguldu, jārēķinās ar iespējamību, ka policija var lūgt apskatīt auto bagāžnieku. Jau otro dienu Krimuldas pagasta cūku novietnē „Rukas” notiek inficēto dzīvnieku izkaušana. Vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris tur skāris vairāk nekā 5000 mājas cūku, un tas nozīmē, ka desmit kilometru rādiusā līdz pat brīdim, kad tiks iznīcinātas visas cūkas, dežūrēs policija un pārbaudīs, vai auto netiek pārvadātas dzīvas cūkas vai cūkgaļas izstrādājumi.

Trīs kilometru rādiusā aizliegts pārvietoties arī citu saimniecību lauksaimniecības dzīvniekiem.

Tik liels zaudējums faktiski nozīmējot, ka zaudēts ir viss un saimniekošana jāpārtrauc, Latvijas Radio atzina cūku audzētavas un kautuves SIA „Ancers” ražošanas vadītājs Edvīns Vakss.

Savukārt par pasākumiem, ar kādiem jārēķinās Krimuldas pagasta iedzīvotājiem un garāmbraucējiem, vairāk stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, kas jau otro dienu devies uz konkrēto saimniecību.

Māris Balodis par pasākumiem Āfrikas cūku mēra skartajā Krimuldā
00:00 / 01:03
Lejuplādēt

"Principā ap konkrēto fermu tiek noteikta trīs kilometru aizsardzības zona un desmit kilometru uzraudzības zona, no kuras cūkas gaļas kustība ārā netiks pieļauta. Trīs kilometru zonā septiņas dienas arī citi dzīvnieki nevarēs tikt izvesti, un tāpēc visām saimniecībām ir uzlikti liegumi datu bāzē. Šeit runa ir par lauksaimniecības dzīvniekiem," skaidro Balodis.

"Policija dežūrēs nepārtraukti pie fermas, kur tagad notiek dzīvnieku izkaušana. Un patruļas mašīnas dežūrēs uz apkārt esošajiem ceļiem. Tā kā mašīnas varētu tikt pārbaudītas, vai gadījumā netiek pārvadātas dzīvas cūkas vai cūkgaļas produkti, bet iedzīvotājiem satraukties nevajadzētu, protams. Legāli pirktus gaļas gabalus neviens nost neņems. Tā ir apdzīvota vieta un, protams, uz Valmieras šosejas nekādas jēgas ekipāžas likt nav," uzsver PVD ģenerāldirektors.

Jau vēstīts, ka konstatēts šogad pirmais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām. Slimība skārusi lielu cūku novietni “Rukas” Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Tāpat PVD ģenerāldirektors iepriekš atzina, ka visas Āfrikas cūku mēra "epopejas" laikā "Rukas" ir lielākā slimības skartā ferma.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22. septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā Āfrikas cūku mēris konstatēts trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts jau 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti