Dienas ziņas

Talsu slimnīcai spāru svētki

Dienas ziņas

Mazajiem un mikrouzņēmumiem vajadzīgs atbalsts

Krievijas vēršanās pret Lietuvu satrauc arī Latvijas zemniekus

Krievijas vēršanās pret Lietuvu satrauc Latvijas zemniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēdējo gadu laikā piena iepirkuma cena ir stabilizējusies, bet, izdzirdot aizliegumu Krievijā ievest piena produktus no Lietuvas, par savu nākotni bažīgi kļūst arī Latvijas zemnieki. Īpaši grūti varētu klāties, ja par piena litru maksās mazāk, bet par elektrību būs jāmaksā vairāk. Tomēr lauksaimnieki cer, ka tik sarežģītu situāciju kā ekonomiskās krīzes Lietuvas „piena kari" vairs neradīs.

Zemnieku saimniecībā „Grīvas" piena lopkopība nav izvēlēta nejauši. Saimniece Aira ir zootehniķe, un gotiņas vienmēr ir bijušas viņai mīļas. Pašlaik ganāmpulkā ir nedaudz vairāk kā divdesmit slaucamo govju un ap desmit teļu. Kā smej saimniece, jāsaimnieko prātīgi, jo visas olas saliktas vienā groziņā. „Rezervēm vienmēr visu ir jābūt. Nevar tā paļauties – ņemt nez kādus kredītus un nez ko būvēt un paļauties, ka būs vienmēr tāda samaksa. Mēs jau esam dikti norūdīti," norāda z/s „Grīvas" īpašniece Aira Čabaja.

Mēnesī Grīvu raibaļas dod apmēram 12 tonnas piena, kas nonāk Talsos. Saimniecībā strādā visa ģimene, un pēdējās dienās cītīgi tiekot gaidītas ziņas, jo skaidrs, ka Lietuvas un Krievijas „piena karu" sekas nepamanītas nepaliks arī Latvijā. „Šorīt ziņās es dzirdēju, ka pienam Latvijā cena varētu nedaudz nokristies (..) Es ceru, ka zem 18 santīmiem zemāk nekritīs (..) Tā ir tā robeža (..) Jo tā pašizmaksa pieniņam jau ir diezgan augsta, un ja elektrību, saka, ka ar janvāri sāks pacelt, nezinu," pauž Čabaja.

Iespējamās Lietuvas un lielās kaimiņvalsts nesaskaņas mazliet satrauc arī citus šīs puses zemniekus. „Kad jau kāds kaut kur nošķaudās, citi arī sāk slimot. Mēs visu esam pārdzīvojuši arī 1998. gada Krievijas krīzi un visu pārējo," saka z/s „Krieviņi" īpašnieks Ilvars Ozoliņš.

Kurzemes pierobežā dzīvojošie piensaimnieki lielākoties pienu nodod Talsiem, kas  vairāk strādā uz vietējo tirgu, un šoreiz tas varētu būt liels pluss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti