Krievijas tūristi brauc uz Latviju vairāk, arvien biežāk – bez tūrisma firmu palīdzības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Krievijas tūrisma operatori sūdzas, ka ceļojumu paketes uz Baltijas valstīm, kuras iepriekš bija ļoti populāras, pēdējā laikā pērk aizvien mazāk. Bet Latvijas statistikas dati liecina, ka Krievijas iedzīvotāji joprojām ir lielākā tūristu grupa, kas nakšņo Latvijā, un viņu skaits turpina augt, ziņoja Rus.LSM.lv.

Krievijas tūrisma operatori pagaidām neredz  iemeslus tam, lai pieprasījums pēc ceļojumiem uz Latviju, Igauniju un Lietuvu augtu, vēstīja Krievijas tūrisma industrijas interneta izdevums “RATA-news”.

Nozares pārstāvji atzina, ka Latvijā un Igaunijā pēdējo gadu laikā pieaudzis Krievijas tūristu skaits, bet par Lietuvu viņiem statistikas nav. Taču tajā pašā laikā nozares uzņēmumi secināja, ka uz Baltijas valstīm dodas cilvēki, kuri savus ceļojumus organizē paši, nevis pērk tūrisma firmas ceļojumu paketes.  

Pieprasījuma kritumu par aptuveni 30% Krievijas tūrisma operatori, kuri strādā ar Baltijas tirgu, sajutuši vēl pirms Jaunā gada.

Pēc atsevišķām aplēsēm, Krievijas tūrisma firmām no Baltijas ceļojumu piedāvājuma apjoma saglabājās ne vairāk par 2%. Turklāt tie ir klienti, kuri tradicionāli brauca un turpina braukt ārstēties vai atpūsties. Jaunu klientu pieplūdums nav novērots.  

“RATA- News” min vēl vienu iespējamo iemeslu intereses kritumam – uz Baltijas valstīm varētu ceļot Krievijas iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 40 gadiem, taču “viņi apzināti nevēlas braukt tur, kur par Krieviju izsakās ne visai labi”. Nevar aizmirst arī par augsto eiro kursu, atzinuši Krievijas tūrisma operatori.

Taču Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka Krievijas tūristu skaits kopš 1998. gada audzis. 1998. gadā Latvija uzņēma 30 000 Krievijas iedzīvotāju, kuri nakšņojuši Latvijā, bet 2013. gadā – 310 000.  

2014. gadā pēc Krimas aneksijas, pret Krieviju noteiktajām sankcijām un rubļa kursa krituma Krievijas tūristu skaits nedaudz samazinājās – līdz 297 000, kritums turpinājās arī 2015. gadā – līdz 204 000.

Bet pēc tam atsākās tūristu skaita pieaugums, un pērn Latvijas naktsmītnēs palikuši 259 000 Krievijas iedzīvotāju, kuri joprojām ir lielāka “nakšņojošo tūristu” grupa. Otrajā vietā ir Vācijas pilsoņi (226 000), bet trešajā – lietuvieši (190 000).

Kopumā pērn Latvijas viesnīcās un viesu namos palikuši 1,925 miljoni ārvalstnieku (1998. gadā tādu bija 238 000).  

Tiesa, pēdējo 20 gadu laikā būtiski mainījušies Krievijas “nakšņojošo tūristu” paradumi – viņu vizītes kļuvušas īsākas.  Deviņdesmito gadu beigās tādi tūristi viesnīcās un viesu namos pavadīja vidēji četras naktis, pērn – 2,1.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti