Krievijas sankciju dēļ VID atbalstu lūguši 30 uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz šim iespēju atlikt nodokļu nomaksas termiņus Krievijas noteikto sankciju dēļ lūguši 30 uzņēmumi, galvenokārt autopārvadātāji, Latvijas Radio pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu piemērošanas nodaļas vadītājs Eduards Masaļskis.

Divi uzņēmumi nodokļu sadalīšanu termiņos lūguši, izmantojot jaunu likuma normu un kā iemeslu minot Krievijas noteikto embargo pārtikas produktu importam un līdz ar to eksporta apjoma samazināšanos uz Krieviju, un sarežģīto situāciju loģistikas un tirdzniecības sfērā, kuru ir apgrūtinājis Krievijas pārtikas embargo.

Viens no šiem uzņēmumiem nodarbojas ar gaļas un mājputnu gaļas produktu ražošanu, gaļas pārstrādi un konservēšanu, bet otrs ar transporta palīgdarbībām.

Savukārt 28 nodokļu maksātāji izmantojuši līdz šim likumā jau pastāvošās normas, bet kā iemeslu nodokļu maksājumu atlikšanai arī minot Krievijas sankcijas un situāciju Krievijas tirgū, pastāstīja Masaļskis. Lielākā daļa – desmit no šiem uzņēmumiem nodarbojas ar kravu autopārvadājumiem.  

Iesniegumos komersanti norāda, ka politiskā situācija un sankcijas būtiski ietekmē komersantu naudas plūsmu un debitoru naudas plūsmu, izraisa preču un pakalpojumu cenu samazinājumu tirgū, komersantu ienākumu samazinājumu.

Lai saņemtu nodokļu maksājumu termiņu pagarinājumu, eksporta darījuma apjomam ar Krieviju jābūt  lielākam nekā 10% no realizācijas apjoma vai pakalpojumu sniegšanas apjoma, kas ir dokumentāli jāpierāda.

Nodokļu  nomaksas atlikšanu Krievijas sankciju dēļ Latvijas uzņēmēji var lūgt līdz nākamā gada oktobrim.

Šobrīd VID ir sagatavojis 19 pozitīvos lēmumus pēc vispārējā regulējuma un sadalīja nodokļu samaksu, pieci iesniegumi ir atsaukti, viena lēmuma pieņemšana ir atlikta līdz VID ģenerāldirektora lēmuma pieņemšanai audita lietā, piecos gadījumos atteikts sadalīt termiņos nodokļu samaksu, pieci iesniegumi ir izskatīšanas procesā.

Atteikumu iemesli ir nodokļu parādi, iepriekš piešķirto termiņa pagarinājumu grafiku neievērošana, nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņu neievērošana, kā arī sakarā ar neizrādīto vēlmi sadarboties ar VID (nodokļu maksātāji neiesniedza pieprasītos dokumentus).

Jau ziņots, ka pēc Krimas aneksijas martā ES un ASV ieviesa sankcijas pret augsti stāvošajām Krievijas amatpersonām, kuras saistīja ar Krimas aneksiju. Aprīļa sākumā noteikti finanšu operāciju ierobežojumi vairākiem Krievijas ierēdņiem. Vasaras sākumā, atbildot uz notikumiem Austrumukrainā, kur ukraiņu spēki un prokrieviskie separātisti cīnījās par  Donbasa reģioniem, rietumvalstis paplašināja „melno sarakstu”, aizliedzot iebraukšanu un iesaldējot aktīvus vēl vairākām Krievijas amatpersonām.

Jūlijā pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas MH-17 notriekšanas virs Donbasa teritorijas rietumvalstis ieviesa arī sankcijas pret Krievijas finanšu, naftas industrijas un militāras rūpniecības kompānijām. Ieviests arī embargo visiem Krimas produktiem. Augusta sākumā Krievija atbildēja, nosakot embargo pārtikas produktiem no ES valstīm.

Septembra vidū pret Krieviju ir noteiktas jaunas stingrākas sankcijas, liedzot pieeju kapitāla tirgiem, stiprinot sankcijas pret naftas un militāro industriju, paplašinot arī sankcijas pret fiziskajām personām. Krievija solīja uz šim sankcijām atbildēt, bet nekādi lēmumi nav pieņemti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti