Dienas notikumu apskats

Pārmeklēta katra sēta un grāvis – kā Saulkrastos meklēja mazo Rūdolfu

Dienas notikumu apskats

Valdība sākusi aktīvo darbu pie nākamā gada valsts budžeta

Krievijā draud beigties visi rezerves fonda līdzekļi

Krievijas Rezerves fonda līdzekļi var izsīkt jau šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievijas ekonomika turpina sastapties ar dažādām grūtībām un lejupslīdi. Zemo naftas cenu dēļ Krievijas Rezerves fonda līdzekļi var aptrūkties jau šogad, brīdina eksperti. Līdz šim bija paredzēts, ka šo ietaupījumu pietiks vismaz daļai nākamā gada tēriņu. Tomēr Krievijas valsts budžeta veidotāji, acīmredzot, ir bijuši pārāk optimistiski un nav paredzējuši, ka naftas un gāzes cenas šogad būs tik zemā līmenī.

Pirms straujā naftas cenu kritiena, kas ir sācies jau 2014. gadā, Krievijas varas rīcībā bija apjomīgs Rezerves fonds. Tas tika izveidots galvenokārt no naftas un gāzes tirdzniecības ienākumiem. Tomēr, ņemot vērā, ka salīdzinājumā ar 2014. gada vasaru naftas cenas šobrīd ir par aptuveni 70% zemākas, Kremlis bija spiests sākt izmantot šos līdzekļus.

Tagad jaunākās prognozes liecina, ka nauda Rezerves fondā varētu beigties jau šogad. Tā uzskata Krievijas Augstākās ekonomikas skolas Attīstības centra eksperti, kuri regulāri publicē pārskatu ar nosaukumu “Komentāri par valsti un uzņēmējdarbību”.

Minētajā dokumentā tiek norādīts, ka, pat ja Krievijas budžetā otrajā pusgadā nokļūs tikpat daudz naudas par energoresursiem kā pirmajā, ieņēmumi būs par aptuveni 1,8 triljoniem rubļu jeb 25,5 miljardiem eiro mazāki, nekā paredzēts.

Jau pirmajā pusgadā Rezerves fonds saruka par aptuveni 17 miljardiem eiro. Lielākoties nauda tika iztērēta budžeta deficīta segšanai. Tomēr daļēji rezervju apjomu ietekmēja arī valūtu kursa svārstības, jo fonda līdzekļi glabājas dažādās pasaules valūtās.

Iepriekš Krievijas Finanšu ministrija bija paredzējusi, ka Rezerves fonda līdzekļi beigsies nākamgad. Tālāk, kā uzskata Augstākās ekonomikas skolas eksperti, Kremlim, visticamāk, nāksies ķerties pie vēl viena ietaupījumu avota, proti pie Nacionālā labklājības fonda līdzekļiem. Tajā šobrīd ir ap 67 miljardiem eiro. Tomēr, ja naftas cenas nesāks pieaugt, nav grūti paredzēt, ka arī šie ietaupījumi beigsies pāris gadu laikā.

Līdz ar to Maskavai, visticamāk, jau tuvākajā laikā nāksies vairāk aizņemties starptautiskajos finanšu tirgos, palielinot valsts ārējo parādu. Šogad paredzētais budžeta deficīts Krievijā ir 4% no IKP.

Tāpat ekonomisti uzskata, ka naftas cenu kritums liks Krievijas varas iestādēm jau šogad ķerties pie izdevumu samazināšanas. Finanšu ministrija jau tagad ir paziņojusi, ka plāno šādi ietaupīt ap septiņiem miljardiem eiro. Tomēr nevar izslēgt, ka būs nepieciešama vēl lielāka izdevumu apcirpšana, brīdina Augstākā ekonomikas skola.

Vairāki pasaules eksperti ir vienisprātis, ka būtisks naftas cenu pieaugums tuvāko gadu laikā nav gaidāms, jo piedāvājums tirgū joprojām ir ļoti liels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti