Krievijas miljardieris Avens Eiropas Savienības tiesā apstrīdējis pret viņu vērstās sankcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Savienības (ES) Tiesa saņēmusi izskatīšanai miljardiera Pjotra Avena un viņa biznesa partnera Mihaila Fridmana pieteikumus par ES noteikto sankciju pārsūdzēšanu, aģentūru LETA noskaidroja tiesā.

Līdz paziņojumam par abu tiesvedību ierosināšanu ES Tiesas Oficiālajā Vēstnesī lietas pamatojums ir ierobežotas pieejamības informācija.

Avens un Fridmans jau iepriekš publiski pauduši gatavību vērsties atbildīgajās instancēs, lai apstrīdētu viņiem piemērotās sankcijas. Uzņēmēji uzskata, ka viņiem piemērotās sankcijas nebija pamatotas.

Iepriekš tieslietu ministrs Jānis Bordāns (''Konservatīvie'') pauda viedokli, ka Avens ar savām darbībām ir sniedzis tostarp propagandisku atbalstu agresorvalstij – Krievijai, līdz ar ko viņam būtu jāatņem Latvijas pilsonība.

Saeimā aprīlī pieņemtie grozījumi Pilsonības likumā paredz Latvijas pilsonības atņemšanu personai, kura sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Tāpat pilsonību varēs atņemt, ja pati persona būs piedalījusies augstāk minēto darbību veikšanā.

Pilsonību varēs atņemt tādā gadījumā, ja persona nekļūs par bezvalstnieku, tātad to varēs atņemt dubultpilsoņiem, bet nevarēs atņemt kara noziegumu atbalstītājiem, kuriem Latvijas ir vienīgā pilsonība.

Noteikts, ka informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniegs valsts drošības iestādes.

Attiecīgais jautājums aktualizējies pēc Krievijas 24. februārī sāktā iebrukuma Ukrainā. Līdz ar šādu grozījumu pieņemšanu valstij varētu būt pamats lemt par pilsonības atņemšanu Krievijas miljardierim Avenam.

KONTEKSTS:

Eiropas Savienības sankcijas par Krievijas iebrukumu Ukrainā ir skārušas ne tikai Krievijas politiķus un amatpersonas, bet arī oligarhus. Latvijā zināmākais no tiem ir Pjotrs Avens, latviešu strēlnieka mazdēls, kurš pirms dažiem gadiem saņēma Latvijas pilsonību līdz galam neizprotamā procesā. Latvijā ar viņu ir saistīts daudz lietu – labdarības fonds "Paaudze", mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala", iecere veidot muzeju Rīgā – līdz ar to daudz ir arī ar Avenu saistītu īpašumu. Tomēr ar to iesaldēšanu Latvijai neveicas tik ātri kā ar Triju Zvaigžņu ordeņa atņemšanu, ziņoja LTV  raidījums "De facto".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti