Krievijas lūgumu piedzīt 20 miljonus eiro no «airBaltic» nodod izskatīšanai tiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Krievijas tiesiskās palīdzības lūgums, prasot piedzīt vairāk nekā 20 miljonus eiro no nacionālās lidsabiedrības “airBaltic”, nodots izskatīšanai tiesā, portālu LSM informēja Tieslietu ministrija (TM).

Tiesiskās palīdzības lūgums tālāk izskatīšanai 5.februārī "nosūtīts tiesai pēc piekritības atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajam", informēja ministrijā.

Aģentūra LETA vēstīja, ka prasība saistīta ar bijušajam “Latvijas Krājbankas” lielākajam akcionāram Vladimiram Antonovam savulaik piederējušo, nu jau bankrotējušo Krievijas banku “Investbank”, kas 2012.gada martā sāka trīs civillietas pret bijušo “airBaltic” akcionāri SIA “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) un “airBaltic” kā līdzatbildētāju, prasot atmaksāt it kā izsniegto aizdevumu 18,4 miljonu apmērā, procentus un līgumsodu.

Tiesiskās palīdzības lūgumus no Krievijas Tieslietu ministrijas par spriedumu atzīšanu un izpildi Latvijas teritorijā Latvijas Tieslietu ministrija saņēma pērn 21.novembrī, taču to saturu TM nekomentēja.

TM ir pieprasījusi Krievijas Tieslietu ministrijai papildu informāciju, lai lemtu par lūgumu nosūtīšanu piekritīgajai Latvijas rajona tiesai lēmuma pieņemšanai par spriedumu atzīšanu un izpildi vai neatzīšanu.

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šo spriedumu neatzīšanas gadījumā Krievija varētu censties parādu atgūt ar citām metodēm, piemēram, arestējot "airBaltic" lidmašīnas un citu mantu.

“air Baltic” pārstāve Alise Briede iepriekš LTV norādīja, ka “jebkādas “Investbank” prasības ir pretrunā ar līgumu par “airBaltic” turpmāko finansējuma pārvaldības starp uzņēmuma akcionāriem un finansētājiem, tāpēc tās nevar tikt piedzītas.”

Kas tieši bankas prasījumā ir pretrunā lidsabiedrības akcionāru un finansētāju līgumam, Briede nekomentēja.

Pēdējais lidsabiedrības gada pārskats tika publiskots 2017.gada sākumā un attiecas uz situāciju 2016.gada nogalē.  

Šajā pārskatā apkopotā informācija liecina, ka “airBaltic” ir iesaistīta četrās tiesvedībās, no kurām viena ir saistīta ar “Investbank”, kas 2012.gada martā sāka trīs civillietas pret bijušo “airBaltic” akcionāru BAS un “airBaltic” kā līdzatbildētāju, prasot atmaksāt BAS izsniegto aizdevumu 18,4 miljonu apmērā, procentus un līgumsodu. Tas izriet no trīs aizdevuma līgumiem starp “Investbank” un BAS, un trim galvojuma līgumiem, "kas it kā noslēgti starp “Investbank” un “airBaltic”,” teikts pārskata pielikumā par tiesvedībām.

2016.gadā Krievijas tiesa jau divās lietās bija lēmusi par labu “Investbank”. Šo prasību summas ir 2,35 un 11,16 miljoni eiro. “airBaltic” turpina tiesvedības par atlikušajām “Investbank” prasītajām summām, atzīmēts “airBaltic” pārskatā. Iespējams, ka šogad noslēgusies tiesvedība arī trešajā lietā.

“airBaltic” gan uzskata, ka jebkādas “Investbank” prasības ir pretrunā 2011.gada 3.oktobra līgumam par “airBaltic” turpmāko finansējumu un pārvaldību starp uzņēmuma akcionāriem un finansētājiem, tāpēc tās nevar tikt piedzītas. “airBaltic” turpina aizstāvēt savas intereses pret “Investbank” Latvijas un Krievijas tiesās, uzsvērts lidsabiedrības pārskatā.

Tūkstošgades sākumā Antonovs iegādājās vairākas bankas, no kurām lielāko daļu pēc tam apvienoja ar Kaļiņingradā bāzēto “Investbank”, kuru Antonovs 2011.gadā pārdeva savam padotajam, bet vēl pēc diviem gadiem bankai tika atņemta darbības licence, jo bankā tika konstatēts līdzekļu iztrūkums. Maskavas Komerciālā tiesa 2014.gada 4.martā pasludināja “Investbank” maksātnespēju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti