Panorāma

Latvijas vēstniecības darbs Ļvivā turpinās

Panorāma

Panorāma

Krievijas iedzīvotāji pamazām izjūt sankciju ietekmi

Krievijas iedzīvotāji pamazām izjūt sankciju ietekmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pastiprinoties rietumvalstu sankcijām, kuras ieviestas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā, sankcijas sāk ietekmēt arī Krievijas iedzīvotāju ikdienu. Daudzi veikali jau ir slēgti, vērojamas iedzīvotāju rindas pie bankomātiem, nedarbojas vairākas interneta vietnes. Par to vairāk pastāstīja divu lielāko Krievijas pilsētu – Maskavas un Sanktpēterburgas iedzīvotāji.

"Tirdzniecības kompleksā iepriekš uz visām šīm sienām bija dažādu zīmolu nosaukumi. Pašlaik puses no zīmoliem nav. Tur mums vēl ir "OBI", celtniecības preču veikals. Runā, ka to mums arī atņem. Jā, puse veikalu slēgta. Bet tā, lai kāds panikā veselām somām staipītu ēdienu, to es pagaidām neesmu redzējusi," tā jauno realitāti, kurā dzīvo Krievija pēc rietumvalstu sankciju ieviešanas, aprakstīja Sanktpēterburgā dzīvojošā Tatjana Kļaviņa.

Sieviete pelna sev iztiku ar to, ka šuj apģērbu un lelles. Viņas darbam vajadzīgie izejmateriāli ir kļuvuši divreiz dārgāki. Šo laiku Tatjana salīdzina ar deviņdesmitajiem gadiem.

"Ziniet, veikali ražo savu oriģinālo produkciju, kura arī ir vislētākā. Proti, paša veikala zīmolu produkcija. Lūk, šādu produktu palicis ļoti maz. Pārējie produkti – kaut kādās saprātīgās robežās. Plaukti nav pilnībā tukši," stāstīja Kļaviņa.

Iestājoties sankcijām, interese augusi arī par dārgākā gala precēm, kuras drīzumā var nebūt pieejamas. "Piemēram, audio tehnika," stāsta mūzikas apskatnieks Dmitrijs Pevušins no Maskavas.

"Veikals "MuzTorg" parasti nav pilns ar pircējiem, šobrīd tur ir daudz cilvēku. Viņu ir daudz. Viņi stāv katrā nodaļā, un viņi vēlas iegādāties to, kas tuvākajā laikā vai nu vispār nebūs pieejams, vai nu nebūs pieejams par ierasto cenu," norādīja Pevušins.

Mūsdienu Krievijas salīdzinājumam ar 90. gadiem Dmitrijs nepiekrīt. Tagad esot labāk. Taču ir lietas, kuras tomēr atgriežas sadzīvē.

"Bet kas tiešām ir atgriezies no 90. gadiem, tas ir plauktiņš ar pārtikas krājumiem. Tādu, protams, veidoju arī es, jo man ir savas preferences attiecībā uz noteiktām lietām, kuras pēc kāda laika šeit vairs nevarēs nopirkt," atzina Maskavas iedzīvotājs.

Turklāt gan Pēterburgas, gan Maskavas ielās var redzēt lielas rindas pie bankomātiem. "Mums ir bankas "Tiņkoff" ''Telegram'' bots, kurš sūta "notifikācijas" par to, kur un kad parādās nauda. Parādās "notifikācija", ka, lūk, tādā vietā bankomāts ir pilns ar tādu un tādu naudu. Burtiski pēc 10 minūtēm ziņa pazūd. Proti, cilvēki ātri atskrien, iztukšo to un aizskrien. Paliek galvenokārt rubļi, bet valūtu izņem pilnībā," stāstīja Kļaviņa.

Līdz šim par darbības apturēšanu vai pilnīgu pārtraukšanu Krievijas tirgū, izņemot ātrās ēdināšanas restorānu tīklu "McDonald's", paziņojuši "IKEA", "Visa", "Mastercard", "Apple", arī maksājumu sistēma "Pay", "Nike", "Swarovski" un daudzi citi uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti