Krievijas iebrukums Ukrainā izraisījis pārtikas cenu pieaugumu pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijas izraisītais karš Ukrainā ietekmē pārtikas cenas visā pasaulē un var novest badā miljoniem cilvēku tālu aiz Ukrainas robežām. Ukraina un Krievija ir globāli nozīmīgas graudaugu un saulespuķu eļļas eksportētājas. Karadarbība Ukrainā un Krievijas lēmums ierobežot graudaugu eksportu īpaši ietekmēs kviešu cenu, kas nozīmēs dārgākus miltus un maizi. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) brīdināja, ka tas var veicināt politisko nestabilitāti pasaulē.

Krievijas iebrukums Ukrainā izraisījis pārtikas cenu pieaugumu pasaulē
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Ukrainu mēdz dēvēt par Eiropas „maizes klēti”, jo tās plašie un auglīgie labības lauki nodrošina lielu daļu no reģionā patērētajiem kviešiem un citiem graudaugiem. Ukrainā izaudzētā labība pabaro arī desmitiem miljoniem cilvēku Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. Ukraina ir pasaulē trešā lielākā graudaugu eksportētāja un piektā lielākā kviešu eksportētāja.

Taču šajā pavasarī vairums Ukrainas labības lauku var palikt neapsēti, jo daudzi lauksaimnieki ir devušies palīgā bruņotajiem spēkiem cīņā pret iebrucējiem no Krievijas. Tas nozīmē, ka rudenī Ukrainā novāks ievērojami mazāku ražu nekā iepriekšējos gados.

Pagājušajā nedēļā Ukrainas valdība paziņoja, ka līdz gada beigām pārtrauks kviešu, rudzu, miežu, prosas un sāls eksportu, kā arī stingri ierobežos kukurūzas, griķu, cukura un dzīvo liellopu pārdošanu uz ārvalstīm. Kijiva savu lēmumu pamatoja ar nepieciešamību novērst  humāno krīzi valstī.

Ukrainas graudaugu eksports faktiski ir apstājies jau vairākas nedēļas, jo Krievija pēc iebrukuma 24. februārī bloķēja Ukrainas ostas Melnajā jūrā.

Rietumvalstu noteiktās sankcijas ietekmē arī Krievijas graudaugu eksportu. Krievija ir lielākā kviešu eksportētāja pasaulē un kopā ar Ukrainu piegādā 30% pasaulē patērēto kviešu.

Ukrainas un Krievijas kviešu eksporta dramatiskais kritums nozīmē, ka pasaulē trūkst šīs nozīmīgās labības. Šī iemesla dēļ pēdējās nedēļās kviešu cenas pasaulē ir sasniegušas rekordaugstu līmeni. Tā rezultātā pieaug arī kviešu miltu, maizes un pastas cenas.

Ukraina un Krievija ir pasaulē lielākās saulespuķu eļļas eksportētājas. Saulespuķu eļļa ir salīdzinoši lēta, tādēļ to plaši izmanto ēdienu pagatavošanā. Sagaidāms, ka Ukrainas kara dēļ pieaugs ne tikai saulespuķu eļļas cena, bet līdz ar to dārgāki kļūs arī tādi visā pasaulē iecienīti našķi kā kartupeļu čipsi.

ANO paspārnē esošās Pasaules pārtikas programmas pārstāve Abīra Etefa brīdināja, ka Ukrainas un Krievijas graudaugu un augu eļļu iztrūkumu sajutīs visā pasaulē.

„Jebkādi nopietni ražošanas un eksporta traucējumi no šī reģiona – Ukrainas un Krievijas – mazinās pārtikas drošību miljoniem cilvēku visā pasaulē. To sajutīs Apvienotajā Karalistē, to sajutīs daudzās Eiropas valstīs un to īpaši sajutīs visneaizsargātākajās valstīs Tuvajos Austrumos, Āfrikā un atsevišķās valstīs Āzijā,” sacīja Etefa intervijā britu televīzijas kanālam „Sky News”.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija apgalvo, ka vairāk nekā 50 valstis ir atkarīgas no kviešu importa no Ukrainas un Krievijas. Daudzas no tām ir pieskaitāmas pasaules nabadzīgākajām valstīm, kuras turpina atkopties no koronavīrusa Covid-19 pandēmijas.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ir noraizējies, ka kviešu deficīta izraisītais pārtikas cenu pieaugums novedīs pie vardarbīgiem protestiem visā pasaulē.

„Tas vissmagāk skar pašus nabadzīgākos pasaules iedzīvotājus un sēj politiskās nestabilitātes un nemieru sēklu visā pasaulē.

Labības cenas ir augstākas nekā laikā, kad sākās „Arābu pavasaris” un norisinājās 2007. un 2008. gada pārtikas nemieri Āfrikā. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas veidotais pārtikas cenu indekss ir sasniedzis visu laiku augstāko līmeni. 45 Āfrikas un vismazāk attīstītās valstis vismaz trešdaļu patērēto kviešu importē no Ukrainas vai Krievijas. 18 no šīm valstīm no Ukrainas un Krievijas importē vismaz 50% kviešu. Šo valstu vidū ir Burkinafaso, Ēģipte, Kongo Demokrātiskā Republika, Libāna, Lībija, Somālija, Sudāna un Jemena. Mums jādara viss iespējamais, lai novērstu bada viesuļvētru un globālās pārtikas sistēmas sabrukumu,” sacīja ANO vadītājs.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija prognozē, ka Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ pārtikas cenas pasaulē šogad var pieaugt par 8%–20%. Savukārt cilvēku ar nepietiekamu uzturu skaits pasaulē varētu palielināties par astoņiem līdz trīspadsmit miljoniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti