Krievijas «Gazprom» pārtrauc gāzes piegādi Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievijas gāzes kompānija "Gazprom" trešdien, 25.novembrī, paziņoja, ka ir apturējusi gāzes piegādes Ukrainai, jo tā nav veikusi priekšapmaksu par gāzes piegādi, vēsta AFP.

Krievijas gāzes kompānijas vadītājs Aleksejs Millers pavēstīja, ka Ukrainas kompānija "Naftogaz" ir izmantojusi visu gāzi, par ko tā bija samaksājusi, un par turpmākām piegādēm nav samaksāts.

"[Gāzes] piegāde pārtraukta, līdz tiks saņemts jauns maksājums no Ukrainas kompānijas," paziņojumā norāda Millers.

Viņš arī atzīmējis, ka Ukrainas "atteikums pirkt Krievijas gāzi rada nopietnus riskus gāzes tranzītam uz Eiropu caur Ukrainas teritoriju".

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks jau šīs nedēļas sākumā paziņoja, ka apturēs gāzes piegādes Ukrainai, ja tā neveiks priekšapmaksu par turpmākām gāzes piegādēm. Tāpat Krievija varētu pārtraukt ogļu piegādes.

Vienlaikus Kijeva no ceturtdienas, 26.novembra, aizliedz visu Krievijas aviokompāniju tranzīta lidojumus savā gaisa telpā. Iepriekš šāds tranzīta aizliegums attiecās tikai uz militārajām lidmašīnām, bet bija aizliegti arī Krievijas lidsabiedrību tiešie reisi uz Ukrainu. Atbildē Maskava no savas puses ieviesa tādus pašus ierobežojumus.

Spriedzi starp abām valstīm nemazina arī tumsā ieslīgusī Krimas pussala. Elektroapgāde tai tika pārtraukta pēc tam, kad nedēļas nogalē Hersonas apgabalā uzspridzināti elektrolīniju balsti, kuru remontam. traucē Ukrainas  aktīvisti. Ukraina arī nolēma pārtraukt preču piegādes Krimai.

Domājams, ka jaunākais saspīlējums starp abām valstīm saistīts ar to, ka 1. janvārī spēkā stāsies brīvās tirdzniecības līgums starp Ukrainu un Eiropas Savienību. Tiek ziņots, ka pieaug spriedze arī uz Donbasa frontes līnijas.

Kā zināms, Krievija anektēja Krimu pērn martā. Kremlī tika parakstīts arī oficiāls dokuments par Krimas un Sevastopoles uzņemšanu Krievijas sastāvā, un visi pussalas iedzīvotāji tika atzīti par Krievijas Federācijas pilsoņiem.

Šādu lēmumu Krievija pieņēma, balstoties uz pērn martā notikušā referenduma rezultātiem, saskaņā ar kuriem vairākums Krimas iedzīvotāju atbalstījuši pievienošanos Krievijai. Referendumu neatzīst Kijeva un starptautiskā sabiedrība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti