Krievijas gāzes cena Baltkrievijai šogad pieaugusi par 6,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievijas dabasgāzes industrijas gigants “Gazprom” palielinājis gāzes piegādes cenu Baltkrievijai – šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, cena pieauga par 6,8% no 132 līdz 141,1 ASV dolāram par 1000 kubikmetru, vēsta aģentūra RBK. 

Par šādām cenu izmaiņām janvāra nogalē “Gazprom” oficiāli informēja Krievijas valdību.  

Vēstulē Enerģētikas ministrijai “Gazprom” valdes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Golubevs apraksta, kā Krievijas gāzes monopolists aprēķina gāzes cenas – tiek ņemta vērā gāzes cena Jamalas Ņencu apgabalā, transportēšanas un uzglabāšanas izmaksas 2016.gadā, kā arī dolāra kurss un koriģējošais koeficients, kas ņem vērā patēriņa cenu dinamiku ASV.

Saskaņā ar “Gazprom” formulu Baltkrievijai gāzes cena pieauga līdz 141,1 dolāram, taču pēc koncerna datiem, šī cena joprojām ir zemāka nekā vidēji Eiropā.

Jau ziņots, ka Maskavas un Minskas konflikts par gāzes cenu sācies vēl 2015.gadā. Baltkrievija cenu uzskata par nepamatoti augstu. Abas puses nespēj vienoties par Krievijas gāzes tarifu samazināšanu. Kopš 2016.gada janvāra Baltkrievija vienpusēji sāka maksāt mazāk, un rezultātā līdz gada beigām Maskava paziņoja, ka parāds sasniedz 245 miljonus ASV dolāru.  

Krievijas laikraksts “Kommersant” vēstīja, ka šogad pirmajā ceturksnī Krievija tādēļ plāno samazināt naftas piegādes Baltkrievijai par 12% - no 4,5 miljoniem tonnu līdz 4 miljoniem tonnu.

Februāra sākumā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Minska vērsīsies pret Krieviju tiesā par naftas piegādes apjomu samazinājumu. Viņš klāstīja, ka bija panākta vienošanās par 24 miljonu tonnu piegādi ik gadu, bet apjoms samazināts līdz 18 miljoniem tonnu, “un saka, ka vispār piegādās tikai 12 miljonus”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti