Krievijas finanšu ministrs: Sankciju dēļ nevaram izmantot gandrīz pusi savu rezervju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rietumvalstu noteikto sankciju dēļ Krievija nevar piekļūt savām finanšu rezervēm 300 miljardu ASV dolāru (273 miljardu eiro) vērtībā, kas ir gandrīz puse no valsts rezervēm, Krievijas valsts telekanālam "Rossija-1" paziņojis valsts finanšu ministrs Antons Siluanovs.

"Mūsu kopējās rezerves ir ap 640 miljardiem ASV dolāru. Pašlaik mēs nevaram izmantot apmēram 300 miljardus ASV dolāru no šīm rezervēm," klāstīja ministrs.

ASV, Eiropas Savienības (ES) un citu valstu īstenotā Krievijas aktīvu iesaldēšana nozīmē, ka Krievijai ir problēmas izpildīt noteiktas saistības un samaksāt daļu parādu, paskaidroja Siluanovs.

Viņš teica, ka daļa zelta un ārvalstu valūtas rezervju tiek glabātas Ķīnas juaņās un Rietumvalstis izdara spiedienu uz Pekinu ierobežot tirdzniecības attiecības ar Maskavu.

Tomēr ministrs pauda pārliecību, ka attiecības ar Ķīnu tiks saglabātas, un atkārtoti paziņoja, ka parādi "naidīgajām valstīm", piemēram, ASV un ES dalībvalstīm tiks maksāti vienīgi rubļos.

Neskatoties uz karu Ukrainā un saistībā ar to noteiktajām sankcijām, Krievijas rezerves joprojām esot spēcīgas, uzstāja Siluanovs, norādot, ka valsts gūst miljardos mērāmus ienākumus no gāzes, naftas un ogļu pārdošanas.

Krievijas finanšu ministrs solīja, ka valsts atbalstīs bankas, kurām Rietumvalstis noteikušas sankcijas, kā arī apliecināja, ka pietiek līdzekļu pirmās nepieciešamības preču ražošanai.

"Centrālā banka sniegs nepieciešamo likviditāti finanšu sistēmai," teica Siluanovs, piebilstot, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta pārtikas cenām.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās jau kopš 24.februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12.martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja, ka pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā. Konfliktā jau gājuši bojā vairāk nekā 500 civiliedzīvotāji, tajā skaitā 40 bērni.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Teksta tiešraižu arhīvs par Krievijas uzbrukumu Ukrainai pieejams šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti