Krievijas ekonomiskās problēmas nav ietekmējušas Latvijas tūrisma nozari - skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēdējo septiņu gadu laikā Latvijas tūrisma nozare piedzīvo uzplaukumu – audzis gan no ārvalstīm iebraukušo viesu skaits, gan arī paši Latvijas iedzīvotāji daudz aktīvāk sākuši apceļot valsti. Pērn kopumā Latvijas tūrisma mītņu pakalpojumus izmantoja 2,3 miljoni viesu, un tas ir par 7,7% vairāk nekā 2015.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Kopš 2009.gada, kad viesu skaita samazināšanos Latvijā būtiski ietekmēja pasaules finanšu un ekonomikas krīze, tas ik gadu ir audzis. Šajā laikā palielinājies arī viesnīcu skaits.

Kopumā pērn Latvijā bija reģistrētas 316 viesnīcas, 2016.gadā vien atvērušās 10 jaunas. Tiesa, šajā laikā nedaudz samazinājies viesu namu skaits, kā arī ievērojumi sarucis kempingu skaits, proti, ja 2011.gadā Latvijā bija reģistrēti pat 52 kempingi, tad pērn vairs tikai 16.

Latvijā joprojām visvairāk tūristu iebrauc no Krievijas.

Pagājušogad tie bija 208,8 tūkstoši un to skaits, salīdzinot ar 2015.gadu, ir nedaudz audzis – par 2,5%. Krievijas tūristu skaits strauji samazinājās 2014.gadā, kad pēc Krimas okupācijas pret Krieviju tika noteiktas sankcijas un šajā valstī saruka nacionālās valūtas rubļa vērtība un pasliktinājās arī ekonomiskā situācija. 2013.gadā Latviju apmeklēja un palika tūrisma mītnēs 310 tūkstoši Krievijas iedzīvotāju, bet 2015.gadā tie bija vairs tikai 203 tūkstoši, samazinājums bija ievērojams – teju par trešdaļu.

Tiesa, Latvijas tūrisma nozare kopumā šo kritumu īpaši sāpīgi nav izjutusi, jo Latviju apmeklēja vairāk iedzīvotāju no citām valstīm, tādā veidā ar uzviju sedzot radušos iztrūkumu.

Piemēram, pērn ievērojami audzis viesu skaits no Ķīnas - kopumā mūsu valsti apmeklēja jau 20,5 tūkstoši ķīniešu un tas ir par 57,8 % vairāk nekā 2015.gadā.

No ASV pagājušogad ieradās 41,5 tūkstotis ceļotāju, un tas bija par teju 34% vairāk nekā pirms gada. Audzis ceļotāju skaits arī no Izraēlas - par 27,5%, Apvienotās Karalistes - par 22,7%, kā arī Spānijas - par 21,6% un Somijas - par 21,5%.

Turklāt vairāk apceļot Latviju sākuši arī mūsu pašu iedzīvotāji, tā audzējot iekšējā tūrisma apmērus - kopš 2009.gada vietējo ceļotāju skaits, kas palicis viesnīcās un citās tūrisma mītnēs, ir dubultojies, savukārt, 2016.gadā, salīdzinot ar 2015.gadu, šādu ceļotāju skaits palielinājies teju par 10%.

Diemžēl ārvalstu tūristi galvenokārt apmeklē tikai galvaspilsētu - Rīgu un reti kurš dodas uz citām Latvijas vietām.

Proti, pērn no visiem ārvalstu viesiem teju 80% uzņemti Rīgā, Jūrmalā – 7,3%, Liepājā tikai 1,7%, Ventspilī – 1,6%, Siguldas novadā – 1,4%, Daugavpilī – 1,1%. Tas visdrīzāk liecina, ka ārvalstu viesiem trūkst informācijas par atpūtas un izklaides piedāvājumiem ārpus Rīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti