Krievijas atbilde Silīcijas ielejai – tehnoloģiskais parks «Skolkovo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Krievija tradicionāli fokusējas uz naftas un gāzes rūpniecību, taču tajā ir parādījies vēl viens attīstības virziens – tehnoloģiskā uzņēmējdarbība. Viens no šīs uzņēmējdarbības piemēriem ir tehnoloģiskais parks “Skolkovo”, kas ir ASV Silīcijas ielejas analogs Krievijā.

Te jau septiņus gadus mērķtiecīgi tiek attīstītas piecas inovāciju un augsto tehnoloģiju jomas: informācijas tehnoloģijas, enerģētika, kodolenerģētika, kosmosa un biomedicīnas tehnoloģijas.

“Skolkovo” šūpulis palīdz jauniem un inovatīviem uzņēmumiem ieinteresēt investoru un iekarot vispirms Krievijas, bet tālāk jau arī pasaules tirgus.

“Papildus visam mūsu projekts piedāvā daudzas nodokļu atlaides,” stāsta fonda “Skolkovo” viceprezidente stratēģijas un investīciju jautājumos Jekaterina Inozemceva. “Startapi jeb jaunuzņēmumi tiek atbrīvoti no peļņas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa. Tiem ir arī zemākas sociālā nodokļa likmes. Līdzās riska kapitāla piesaistei mēs saviem startapiem piedāvājam arī citas finansēšanas iespējas,” norāda Inozemceva.

“Skolkovo” nav vienīgais zinātnes centrs Krievijā. Pie Kazaņas atrodas cits centrs - “Innopolis”, kurš koncentrējas tikai uz informācijas tehnoloģijām.

“Skolkovo” cenšas vienlaikus darboties vairākās jomās. Strādāt uz “Skolkovo” katru dienu brauc simtiem cilvēku.

Viens no tehnoparka rezidentiem ir kompānija “Motorika”. Viņi vienīgie visā Krievijā projektē, izgatavo un nogādā līdz pacientam pieaugušo un bērnu protēzes apakšdelmam un plaukstām. Košās krāsās, ar personalizēto apdruku – lai iedrošinātu bērnu. “Te komplektē īpaša veida protēzes. Piemēram, šeit – protēžu pirkstus. Tiek komplektēti pirksti, un tad tiem uzliek silikona uzpirksteņus,” norāda “Motorikas” mārketinga nodaļas Vadims Koteņevs.

Sākotnēji jaunais uzņēmējs Iļja Čehs pats ar draugiem ieguldījis savus līdzekļus kompānijas attīstībā. Tad pienāca investori, sadarbība ar valsts iestādēm, klienti no Čehijas un Baltkrievijas. Šobrīd “Motorikas” roku protēzes atrodas arī valsts kompensējamo pakalpojumu sarakstā. “No vienas puses, tas mūs nedaudz ierobežoja tehnoloģiju ziņā, taču, augot apjomam, protēžu cena samazinājās, un tas dod iespēju pievienot papildu funkcionālos elementus,” norāda “Motorikas” ģenerāldirektors un galvenais konstruktors Iļja Čehs.

Cerot nodrošināt Krievijai vietu zinātnes un tehnoloģiju avangardā līdz 2020. gadam, ''Skolkovo'' plānots ieguldīt vairāk nekā 120 miljardu rubļu no Krievijas budžeta.

Naudu iegulda trīs virzienos: būvdarbos parka teritorijā, Skolkovo Tehniskās universitātes izveidē, grantos “startapiem”.

Interesanti, ka naudu Krievijā investē arī Latvijas iedzīvotāji. Tomēr, kas tieši un cik daudz, to ''Skolkovo'' neatklāj. Toties, ja nākotnē kāda no šī zinātnes klastera kompānijām nonāks līdz pārdošanai, nopelnīs visi tās ieguldītāji. “Runājot par investoriem no Latvijas, tās ir ļoti mērķētas investīcijas, kas saistītas ar informācijas tehnoloģiju jomu,” komentē Inozemceva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti