Krievijas akciju tirgos panika; pasaulē pieaug pārtikas izejvielu, naftas un gāzes cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc Krievijas uzsāktā militārā uzbrukuma Ukrainai Krievijas akciju tirgos vērojams lielākais kritums vēsturē un vērojama panika. Uz notiekošo reaģējuši arī pasaules tirgi, ļoti strauji pieaugot dažādu pārtiku izejvielu cenām, kā arī naftas un gāzes cenām.

Kā atzina SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis, sagaidāms, ka spriedze pasaules tirgos saglabāsies tik ilgi, kamēr nebūs kādas pazīmes par kustību situācijas normalizācijas virzienā, kas drīzumā gan nav gaidāms. Krievijas militārā iebrukuma radītais šoks pasaules ekonomikai atbalsosies arī Latvijā.

Krievijas akciju tirgos panika; pasaulē pieaug pārtikas izejvielu, naftas un gāzes cenas
00:00 / 02:52
Lejuplādēt

Krievijas militārais uzbrukums Ukrainai radījis seismisku reakciju ekonomikā visā pasaulē. Krievija vadošais akciju indekss ceturtdien kritās par vairāk nekā 40%. Lai stabilizētu situāciju finanšu tirgū, Centrālā banka nolēma sākt intervences valūtas tirgū un šodien veikt operācijas, lai nodrošinātu papildu likviditāti banku sektoram. Krievijas rubļa kurss attiecībā pret ASV dolāru un eiro ceturtdien krita par 10% līdz jebkad zemākajam līmenim.

"Primāri, tas, ko mēs redzam Krievijā – ļoti strauji ir vājinājusies nacionālā valūta – rublis.

Akciju tirgos ir lielākais kritums vēsturē. To jau varētu nosaukt par paniku," atzina SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Tomēr Krievijas īstenotā karadarbība atbalsojusies arī citviet pasaulē. Piemēram, naftas cena pārsniegusi 100 dolārus par barelu, kas ir augstākais punkts kopš 2014. gada. Vērojams arī inflācijas kāpums.

"Ja skatāmies plašāk, atbalsis jūtamas arī citviet. Akciju tirgi ir sarkanā krāsā. To vēl nevarētu saukt par izteiktu paniku, bet par diezgan augstu stresu. Un, protams, tas, kas bija gaidāms, – redzam, ka diezgan strauji pieaug dažādu izejvielu cenas. Ļoti strauji pieaug dažādu pārtiku izejvielu cenas. Redzam, ka nafta ir sasniegusi jau augstu līmeni un, visticamāk, šis nav pēdējais punkts kāpienā. Un attiecīgi arī, protams, redzam, ka ir augušas gāzes cenas," teica ekonomists.

Krievijas uzsāktās karadarbības ekonomiskās sekas viennozīmīgi izjutīsim arī Latvijā gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

"Degvielas cenas, es domāju, tas būs tuvāko stundu jautājums, vai dienas jautājums, kad mēs jau redzēsim pirmās reakcijas.

Jautājums varbūt ir par fundamentālākām lietām kā siltumenerģija, gāze, gāzes cenas un izrietošās elektroenerģijas cenas. Problēmu un sarežģījumu kopums būs jūtams gada otrajā pusē, kad sāksies apkures sezonas," norādīja Gašpuitis.

Vēl gan esot jāredz, kādi krīzes mehānismi un instrumenti ir sagatavoti gan Latvijas, gan Eiropas, gan pasaules līmenī.

Gašpuitis atzina, ka valstij un mājsaimniecībām ir laiks sagatavoties pastiprinātiem negatīviem scenārijiem. Un par to ir ne tikai intensīvi jādomā, bet arī jārīkojas. Tajā pašā laikā viņš pauda pārliecību, ka pasaule un Latvija jebkurā gadījumā ar apstākļiem apradīs. Taču Eiropas Komisijai, visticamāk, nāksies domāt par pastiprinātiem atbalsta mehānismiem.

Ekonomists paredz, ka stress tirgos varētu turpināties, kamēr nebūs kādas pazīmes par kustību situācijas normalizācijas virzienā, kas drīzumā gan nav gaidāms. Līdz ar to ilgu laiku pastāvēs nenoteiktība. Šobrīd vēl ir daudz nezināmā un dažādi iespējamie scenāriji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti