Dienas notikumu apskats

OIK reformas plānā saskata daudz trūkumu

Dienas notikumu apskats

Skolotāju algas: ja nebūs kompromisa, pedagogi piketēs

Krievija plāno atteikties no norēķiniem ASV dolāros par naftas pārdošanu

Krievija varētu atteikties no norēķiniem ASV dolāros par naftas pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Krievija apsver iespēju atteikties no norēķiniem ASV dolāros par naftas pārdošanu. Tāpat Maskavā krasi samazinās ieguldījumi Amerikas vērtspapīros. Tā, atbildot uz jaunākajām Vašingtonas sankcijām saistībā ar bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa lietu, paziņoja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

Maskava pakāpeniski atsakās no ASV vērtspapīriem un vēlas samazināt norēķinu apjomu Amerikas dolāros. Tā intervijā Krievijas televīzijai paziņoja Siluanovs. Viņš uzsvēra, ka ar dažādām sankcijām pret citām valstīm Vašingtona pati destabilizē savu valūtu.

"Mums vienkārši ir jābūvē sava politika, ņemot vērā riskus, ko rada mūsu amerikāņu partneru rīcība. Tā tas jau arī notiek. Mēs jau esam būtiski samazinājuši mūsu investīcijas Amerikas aktīvos. Arvien vairāk sākam veikt norēķinus nevis dolāros, bet gan citās valūtās. Protams, mēs attīstām norēķinus nacionālajās valūtās, rubļos, tostarp arī eiro un Ķīnas juaņās, proti, drošās valūtās, kas neplūst caur Amerikas bankām," stāstīja Siluanovs.

Krievijas finanšu ministrs arī sacīja, ka Maskavā tiek apsvērta iespēja turpmāk norēķināties par naftu nevis dolāros, bet gan citās valūtās. 

Laikā no šī gada marta līdz maijam Krievija jau ir samazinājusi savus ieguldījumus ASV vērtspapīros no 81 miljarda dolāru līdz 15 miljardiem. Tomēr daži finansisti norāda, ka Krievijas solim, visticamāk, nebūs lielas ietekmes uz globālo ekonomiku, jo, piemēram, Ķīnai ir krietni vairāk ASV valdības parādzīmju.

Vašingtona aizvadītajā nedēļā paziņoja par jaunām sankcijām pret Maskavu. To ieviešanu paredz 1991. gada likums par ķīmisko un bioloģisko ieroču izplatīšanas ierobežošanu. ASV ir secinājusi, ka tieši Maskava, visticamāk, stāv aiz mēģinājuma noindēt bijušo Krievijas dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju Lielbritānijas pilsētā Solsberi. Šajā uzbrukumā tika izmantota aizliegtā nervus paralizējošā viela "Novičok". 

Maskava joprojām noliedz savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu un apsūdz Lielbritāniju informācijas slēpšanā. Tāpat Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām apsver oficiālus atbildes soļus pret jaunākajām Vašingtonas sankcijām. Tomēr finanšu ministrs Siluanovs piebilda, ka ne par ko tādu, kā, piemēram, "McDonald's" ātrās ēdināšanas restorānu slēgšana, šobrīd netiekot domāts. 

Tikmēr Krievijas rubļa kurss turpina kristies. To ir veicinājušas gan bažas par plānoto ierobežojumu ietekmi uz ekonomiku, gan arī krīze Turcijā. Pirmdien Maskavas biržā rubļa kurss pret dolāru sasniedza 2016. gada atzīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti