Krievija un Turcija paraksta līgumu par gāzes vada «Turkish Stream» būvniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Turcijas pilsētā Stambulā turpinās Pasaules Enerģētikas kongress. Otrdien, 11.oktobrī, to apmeklē pasaules lielāko naftas kompāniju direktori, bet pirmdien, 10.oktobrī, Krievija un Turcija parakstīja līgumu par gāzes vada būvniecību. 

Pasaules naftas un gāzes industriju iedragāja ieņēmumu kritums, kā arī darba vietu likvidēšana un uzņēmumu slēgšana. Tā Pasaules Enerģētikas kongresā Stambulā otrdien paudis Saūda Arābijas nacionālās naftas kompānijas vadītājs. Viņš tomēr pauda optimismu par nozares nākotni, ņemot vērā, ka tirgi ir sākuši atkopties.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties kongresā, jau pirmdien kritizējis pārmērīgas naftas piegādes un paudis, ka Krievija atbalsta naftas ražotājvalstu organizācijas OPEC iniciatīvu samazināt ieguves apjomus, lai saglabātu naftas cenu.

"Mūsuprāt, šībrīža situācijā iesaldēt vai pat samazināt naftas ieguvi ir vienīgais pareizais lēmums, lai uzturētu pasaules enerģijas avotu stabilitāti.

Tas neapturēs tirgus mehānismu darbību, bet tieši otrādi sabalansēs tos," sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins arī atzina, ka cilvēce dodas zaļās enerģijas virzienā, tomēr uzsvēra, ka nebūtu pamatoti runāt par ogļūdeņražu ēras norietu – jo paralēli pieaugošas alternatīvās enerģijas patēriņam, turpina pieaugt arī naftas un gāzes patēriņš.

Zīmīgi, ka kongresa kuluāros Turcijas un Krievijas enerģētikas ministri pirmdien parakstīja līgumu par gāzesvada "Turkish Stream" būvniecību, kas paredz gāzes piegādes no Krievijas uz Turciju, kas tālāk tiktu izplatīta Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Šis solis iezīmē vēl lielāku uzlabojumu abu valstu attiecībās, kuras pirms gada pasliktināja Krievijas militārās lidmašīnas notriekšana Turcijā.

Putins arī paziņoja par plāniem samazināt dabas gāzes cenu Turcijai un atjaunot Turcijas augļu, dārzeņu un citu lauksaimniecības preču importu uz Krieviju. Šī bija jau trešā abu valstu prezidentu tikšanās kopš jūnija, kad Turcijas līderis Redžeps Tajips Erdogans atvainojies Krievijai par notriekto lidmašīnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti