Krievija turpinās gāzes piegādi Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievija pagarinās pašreizējo vienošanos par gāzes piegādēm Ukrainai vēl uz trīs mēnešiem. Par to tikšanās laikā ar premjerministru Dmitriju Medvedevu paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. 

Krievijas līderu lēmums nozīmē, ka  arī tuvākajos mēnešos Ukrainai piegādātajai gāzei tiks piemērota atlaide. Tomēr Medvedevs uzsvēra, ka nosacījumi paliks spēkā, ja Ukrainas  kompānija precīzi ievēros visus līdzšinējā līguma nosacījumus. Tas paredz arī iepriekš uzkrāto parādu nomaksu.

Savukārt Krievijas prezidents paziņoja, ka pēc trim mēnešiem gāzes cenas tiks pārskatītas, jo tās ir saistītas ar naftas cenām. Iepriekšējā vienošanās par šī dabas resursa piegādi Ukrainai beidzās 1.aprīlī.

Pastāvēja nopietnas bažas, ka līgums netiks pagarināts un gāzes piegādes tiks pārtrauktas. 

Jau ziņots, ka sarunas par jaunu vienošanos ir sākušās, tomēr tās ir paredzēts pabeigt vien vasaras vidū. Līdz tam brīdim Ukraina cerēja izdzīvot uz pazemes krātuvēs esošajām rezervēm un ar gāzi, ko tai piegādās Centrāleiropas valstis.

Ukrainas enerģētikas ministrs arī iepriekš paziņoja, ka no aprīļa Ukraina nemaz negrasās iepirkt Krievijas gāzi, jo šāds lēmums pieņemts, jo no Eiropas importētās gāzes cena ir zemākā nekā Krievijas piedāvātā cena. Janvārī Ukraina importēja dabasgāzi no Eiropas par vidējo cenu 322,5 ASV dolāri par 1000 kubikmetru, bet Krievijas cena bija 335,7 dolāri. 

Pagājušā gada rudenī Ukraina, Krievija un Eiropas Savienība noslēdza vienošanos par tā dēvēto „ziemas paketi”, kas noteica Krievijas gāzes piegāžu noteikumus laika posmam līdz šī gada 31.martam. Šāda vienošanās tika noslēgta pēc ilgstošiem strīdiem. Turklāt gan Ukrainas gāzes kompānija „Naftogaz”, gan Krievijas „Gazprom” ir iesniegušas viena pret otru sūdzības Stokholmas arbitrāžas tiesā.

Ukraina vēlas pārskatīt spēkā esošos gāzes piegāžu līgumus un panākt kompensācijas par trūkstošo tranzīta apjomu, savukārt „Gazprom” vēlas piedzīt no Ukrainas 4,5 miljardus dolāru par 2009.gada piegāžu līgumu neizpildīšanu.

Tikmēr Ukraina pēdējā laikā arvien aktīvāk ir sākusi iepirkt tā dēvēto reverso gāzi tieši no Eiropas valstīm. Marta pirmajā pusē vairāk nekā 80% gāzes Ukrainā importēti no Slovākijas un arī no Ungārijas. Kompānija „Gazprom” joprojām aktīvi cenšas panākt reverso piegāžu apturēšanu, saucot tās par nelikumīgām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti