Krievija šodien varētu atsākt gāzes piegādes Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gaidāms, ka jau pirmdien atsāksies Krievijas dabasgāzes piegādes Ukrainai, ziņo Lielbritānijas raidorganizācija BBC. Tas kļuva iespējams pēc tam, kad Ukraina veica priekšapmaksu vairāku simtu miljonu eiro apjomā.

Kopējā transakcijas summa ir apmēram 300 miljoni eiro, un tas garantēs viena miljarda kubikmetru dabasgāzes piegādi. Līdzekļu saņemšanu ir apstiprinājusi Krievijas kompānija “Gazprom”.

Ukrainas Enerģētikas ministrija informē, ka nākamā gada sākumā varētu iepirkt vēl pusotru miljardu kubikmetru šī enerģētiskā resursa.

Kā ziņots, jau ilgāku laiku  starp Krieviju un Ukrainu ir nesaskaņas gāzes piegādes jautājumā. Krievija apvaino Ukrainu nemaksāšanā par saņemto kurināmo. Savukārt Ukraina izvirzīja pretenzijas par nesamērīgi augsto cenu. Kompromisa vienošanās tika panākta oktobra beigās ar Eiropas Savienības starpniecību.

Jau ziņots, ka Krievija jūnijā pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādiem. Toreiz Krievijas un Ukrainas pārstāvjiem atkal neizdevās vienoties par energoresursu līgumiem. Decembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma neparakstīt asociācijas līgumu ar ES, Krievija samazināja gāzes piegādes cenu Ukrainai no 400 līdz 268 dolāriem par 1000 kubikmetru. Pēc Janukoviča gāšanas Krievija paaugstināja gāzes piegādes cenas Ukrainai no 268 dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem, skaidrojot to ar iepriekšējo atlaižu atcelšanu.

Jūnijā notikušās sarunas starp Krievijas kompāniju „Gazprom” un ukraiņu „Naftogaz” noslēgušās bez progresa. EK piedāvāto kompromisa variantu, kas paredzēja par aptuveni trešdaļu zemāku cenu, nekā pieprasa „Gazprom” (326 dolārus par 1000 kubikmetru), Krievijas pārstāvji noraidīja, un sarunas par cenu un priekšapmaksas nosacījumiem turpinājās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti