Krievija pārtraukusi gāzes piegādi Somijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievija sestdien pārtraukusi dabasgāzes piegādi kaimiņvalstij Somijai, kas ir saniknojusi Maskavu ar pieteikumu dalībai NATO. Dabasgāze veido aptuveni 8% no Somijas patērētās enerģijas un lielākā daļa dabasgāzes tiek importēta no Krievijas. Krievija lēmumu pamato ar Somijas atteikšanos maksāt par gāzi rubļos.

Krievija pārtraukusi gāzes piegādi Somijai
00:00 / 02:45
Lejuplādēt

Somijas dabasgāzes uzņēmums "Gasum" sestdien, 21.maijā, apstiprinājis, ka Krievijas dabasgāzes piegāde Somijai ir pārtraukta. Uzņēmums jau dienu iepriekš norādīja, ka par nožēlu dabasgāzes piegādes pēc pašreizējā līgumā tiks pārtrauktas. Par to uzņēmumu piektdien informēja Krievijas gāzes giganta "Gazprom" eksportētājs "Gazprom Export".

Piegādes līguma darbības termiņš beidzās sestdien plkst.7 no rīta.

Jāatgādina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins 31.martā parakstīja dekrētu, kas paredz no 1.aprīļa pieņemt samaksu par dabasgāzi no valstīm, kuras Krievija uzskata par nedraudzīgām, tikai rubļos. “Gasum” prasību noraidīja un šonedēļ paziņoja, ka nodod šo jautājumu izskatīšanai šķīrējtiesā.

Savukārt “Gazprom Export” paziņoja, ka aizstāvēs savas intereses tiesā ar jebkuriem "pieejamiem līdzekļiem".

Somijas dabasgāzes uzņēmums skaidroja, ka tas ir rūpīgi gatavojies šai situācijai un traucējumi gāzes sadales tīklā nebūšot novērojami. Iztrūkums tikšot kompensēts no citiem avotiem, izmantojot “Balticconnector” cauruļvadu, kas savieno Somiju ar Igauniju.

Somijas ekspremjers Aleksandrs Stubs tviterī rakstījis, ka Somijai Krievijas gāzes piegādes pārtraukšana nesagādājot problēmas un Somijai esot viegli pārorientēties uz alternatīviem enerģijas avotiem un tīkliem. Pūliņos mazināt riskus par paļaušanos uz Krievijas enerģijas eksportu Somijas valdība piektdien paziņoja, ka valsts ar ASV bāzēto uzņēmumu "Excelerate Energy" parakstījusi sašķidrinātās dabasgāzes kuģa nomas līgumu uz desmit gadiem.

Iepriekš Krievija apturēja elektroenerģijas piegādi Somijai. Somija no Krievijas importē aptuveni 10% no patērētās elektroenerģijas.

Iepriekš Krievija bija apturējusi gāzes piegādi Bulgārijai un Polijai, kas arī atteicās maksāt pēc piedāvātās shēmas “gāzi par rubļiem”. Tikmēr Vācija un Itālija esot ļāvušas saviem uzņēmumiem atvērt kontus rubļos, lai veiktu samaksu par Krievijas gāzi, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

KONTEKSTS:

Pagājušajā nedēļā Krievija jau pārtrauca elektroenerģijas piegādi Somijai, jo esot problēmas ar maksājumiem. Elektroenerģijas deficītu izdevās novērst ar piegādēm no Zviedrijas, taču tas kārtējo reizi atgādināja par nepieciešamību vairot valsts enerģētisko neatkarību.

Zīmīgi, ka strāvas padeves pārtraukums notika laikā, kad Helsinki gatavojās iesniegt oficiālu pieteikumu valsts uzņemšanai NATO. Pieteikums kopā ar Zviedriju tika iesniegts šonedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti