Krievija pārtrauc naftas piegādi Baltkrievijai; Minska meklē alternatīvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No šī gada 1. janvāra Krievija ir pārtraukusi naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumiem. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko jau uzdevis atbildīgajām amatpersonām nodrošināt naftas piegādes no alternatīviem avotiem. Interese par palīdzību alternatīvu naftas produktu piegāžu nodrošināšanā varētu būt arī Latvijai.  

ĪSUMĀ: 

  • Maskava un Minska ilgstoši nespēja vienoties par naftas piegāžu nosacījumiem.
  • No 1. janvāra Krievija pārtrauca piegādi baltkrievu naftas pārstrādes uzņēmumiem.
  • Baltkrievu rūpnīcas izmanto naftas rezerves, samazina ražošanu līdz minimumam. Baltkrievija uz laiku apturējusi naftas produktu eksportu, kas ienes miljardus.  
  • Krievijas naftas tranzīts caur Baltkrieviju turpinās bez pārtraukumiem.
  • Naftas produkti vietējā tirgū nonāk.
  • Degvielas tirgotāji norāda - vismaz līdz mēneša beigām degvielas pietiks.
  • Lukašenko uzdevis tuvākajās dienās nodrošināt alternatīvas naftas piegādes.
  • Komentētāji gan norāda – alternatīvu piegāžu atrašana īsā laikā nav iespējama.
  • Latvijas uzņēmumi būtu gatavi sniegt Baltkrievijai palīdzību.

Ilgstošajās Krievijas un Baltkrievijas amatpersonu sarunās par naftas piegādēm Minskai līdz šim rezultāts tā arī nav panākts. Maskava un Minska nav spējušas vienoties ne par naftas cenu, ne tarifiem naftas tranzītam caur Baltkrievijas teritoriju, ne arī par kompensāciju par Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumu situācijas pasliktināšanu Krievijas īstenotā nodokļu manevra dēļ.

Tieši tāpēc no 1. janvāra Krievija ir pārtraukusi naftas piegādi baltkrievu naftas pārstrādes uzņēmumiem.

Baltkrievu mediji piektdien, 3. janvārī, ziņoja, ka pārstrādes rūpnīcas savā darbā izmanto naftas rezerves no pagājušā gada, vienlaicīgi samazinot ražošanas apjomus līdz minimumam. Tāpat kļuvis zināms, ka radušās situācijas dēļ Baltkrievija uz laiku ir apturējusi naftas produktu eksportu.

Krievija pārtrauc naftas piegādi Baltkrievijai; Minska meklē alternatīvas
00:00 / 02:17
Lejuplādēt

Šāds solis ir ļoti nozīmīgs, ņemot vērā to, ka naftas pārstrādes produktu eksports valstij ienes miljardiem dolāru.

Taču Krievijas kompānija “Transņeftj” norāda, ka Krievijas naftas tranzīts caur Baltkrieviju turpinās bez pārtraukumiem.

Kompānijas “Belarusņeftj” ģenerāldirektora vietnieks Sergejs Komorņikovs ziņu portālam “naviny.by” norādījis - tā kā rafinērijas savu darbu nav apturējušas pilnībā, naftas produkti vietējā tirgū nonāk un pagaidām nav nekādu bažu par to, ka degvielas vietējam patēriņam varētu nepietikt.

Arī citi degvielas tirgotāji norāda, ka vismaz līdz mēneša beigām degvielas pietiks.

Tikmēr Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ir uzdevis atbildīgajām amatpersonām jau tuvākajās dienās nodrošināt alternatīvas naftas piegādes.

Pirmkārt, runa esot par naftas piegādēm pa dzelzceļu no Baltijas jūras ostām, īpaši no Lietuvas, kā arī alternatīvu piegāžu nodrošināšana pa naftas vadu „Družba”, piemēram, no Polijas.

Baltkrievijas kaimiņi un komentētāji gan norāda, ka šādu alternatīvu naftas piegāžu atrašana īsā laikā praktiski nav iespējama.

Tikmēr Krievijas informācijas aģentūra “TASS”, atsaucoties uz Latvijas Satiksmes ministrijas pārstāvi, ziņo, ka Latvijas uzņēmumi būtu gatavi sniegt Baltkrievijai palīdzību naftas transportēšanā. Kā aģentūrai norādījusi ministrijas preses pārstāve Iveta Kancēna, Latvijas puse ir gatava sniegt palīdzību gan kravu pārkraušanā, gan transportēšanā pa dzelzceļu, kā arī uzglabāšanā ostās. Iepriekš šāda sadarbība ar Baltkrievu amatpersonām jau esot apspriesta, jo Latvijas un Baltkrievijas sadarbība tranzīta jomā ir ļoti nozīmīga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti