Krievija noliedz gāzes piegāžu aizturēšanu Eiropai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijas enerģētikas kompānija "Gazprom" noraidījusi apsūdzības, ka Maskava ierobežo gāzes piegādes Eiropai, un nosodīja Vācijas rīcību, pārdodot tālāk gāzi Polijai.

Polija šonedēļ apsūdzēja Maskavu par piegāžu apturēšanu caur Jamalas–Eiropas gāzesvadu, caur kuru Krievijas gāze tiek piegādāta Rietumeiropai. Tā vainoja "Gazprom" manipulācijās.

Gāzesvads šonedēļ darbojas pretējā virzienā, gāzei plūstot no Vācijas uz Poliju, liecina publiski pieejamie dati, tādējādi gāzes cenas Eiropā turpināja pieaugt.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien noliedza, ka plūsmas virziena maiņa būtu politisks gājiens, un teica, ka Polija nobīdījusi malā Krieviju cauruļvada pārvaldībā.

"Pilnīgi nepamatotas un nepieņemamas, un nepatiesas ir visas apsūdzības pret Krieviju un "Gazprom", ka mēs nepiegādājam pietiekami gāzes Eiropas tirgum," intervijā Krievijas valsts televīzijas kanālam teica "Gazprom" preses pārstāvis Sergejs Kuprijanovs, uzsverot, ka jebkādas apsūdzības ir meli.

Viņš sacīja, ka daļa Krievijas gāzes pircēju, jo īpaši Vācijā un Francijā, nav veikuši papildu pasūtījumus, un "kā ne īpaši racionālu lēmumu" nosodīja gāzes atpakaļplūsmu "ziemas sākumā".

"Es pat negribu runāt par tādu atpakaļpiegāžu cenu. Šādas cenas ir īpaši augstākas nekā "Gazprom" noteiktās līguma apmēru cenas," klāstīja Krievijas valsts gāzes kompānijas preses pārstāvis.

"Visas problēmas Rietumeiropā rada viņi paši, un par to nav jāvaino "Gazprom". Labāk būtu paskatīties spogulī," viņš piebilda.

Rietumvalstis Krieviju jau nedēļām ilgi apsūdz gāzes piegāžu ierobežošanā, lai izdarītu spiedienu uz Eiropu saistībā ar saspīlējumu par Ukrainas konfliktu un pretrunīgi vērtēto gāzes cauruļvadu starp Krieviju un Vāciju "Nord Stream 2".

Vācijas Enerģētikas ministrija svētdien apliecināja, ka ilgtermiņa līgumi, tostarp ar Krieviju noslēgtie, tiek pildīti un ilgtermiņa gāzes piegādes Vācijai tiek izpildītas.

Svētdien Jamalas–Eiropas gāzesvadā, pa kuru ierasti gāze plūst no Krievijas uz Rietumeiropu, jau sesto dienu pēc kārtas degviela plūst pretējā virzienā, paziņoja Vācijas tīklu pārvaldnieks "Gascade".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti